Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μέτρα - σοκ για τα 130 δισ. ευρώ




Aυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πακέτο μέτρων-σοκ του Μνημονίου, το οποίο καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου εξασφαλίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για τις σκληρότερες παρεμβάσεις από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης, καθώς στο πακέτο περιλαμβάνονται:

Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, στους νέους έως 25 ετών η μείωση θα είναι 32%.
Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία.
Περικοπές στις συντάξεις επικουρικών και ειδικών ταμείων.
Κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες που θα ανοίξει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις.
Μειώσεις αποδοχών 10% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από Σεπτέμβριο.

Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων σε πρώτη φάση.
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και απλοποίηση ΦΠΑ (πιθανότατα με τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή μεταξύ 19% και 21%) με νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο.
Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο Δημόσιο και αν χρειαστεί ακόμη και προσωρινό «πάγωμα».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρεί σε περικοπές δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και δεσμεύεται να εξειδικεύσει μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου πρόσθετα μέτρα 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
Παράλληλα δεσμεύεται σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πως, αν το οικονομικό πρόγραμμα παρεκκλίνει από τους στόχους του, θα λαμβάνονται άμεσα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή τους.
Σε περίπτωση που το πρόγραμμα τηρηθεί κατά γράμμα εφέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ (περί τα 2,1 δισ. ευρώ), ενώ θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ
Περιορισμός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκ. ευρώ
Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ
Περικοπή λειτουργικών - καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ
Ψαλίδισμα στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και μείωση επιχορηγήσεων κατά 190 εκ. ευρώ

Περικοπές στην υπερωριακή απασχόληση γιατρών κατά 50 εκ. ευρώ
Κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων (30 εκ. ευρώ)
Περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία με υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν μεγάλες επιχορηγήσεις (300 εκατ. ευρώ), ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί παρεμβάσεις απόδοσης 325 εκ. ευρώ.
Επίσης τίθεται νέος στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις: οι συνολικές εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις στο διάστημα Ιούνιος 2011 - Δεκέμβριος 2012 θα φθάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.   ΖΟΥΓΚΛΑ.GR