Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τους πεσόντες αστυνομικούς τίμησε η Α.Δ. Βοιωτίας και η Ε.Α.Υ. του νομού


Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που «θυσίασαν» τη ζωή τους στο «βωμό» του καθήκοντος για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο κάθε έτους, έχει καθιερωθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), ως ημέρα μνήμης των πεσόντων Αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και το πλαίσιο αυτό η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών δείχνοντας παράλληλα πως «οι ηρωικοί νεκροί παραμένουν Άπαντες Παρόντες στις καρδιές μας».

Από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (108) αστυνομικοί τραυματίσθηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.

«Μέρες σαν τη σημερινή ανακαλούμε στη μνήμη μας όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, αποδεικνύοντας με το παράδειγμα τους, ότι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διαχρονικά υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί το λαό, τη Δημοκρατία, την Πατρίδα», ήταν φέτος το μήνυμα του Γενικού Γραμματέας Δημόσιας Τάξης.

Επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μήνυμά επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η σκέψη όλων, αυτή τη στιγμή, κατευθύνεται στο να βιώνουμε έντονα μέσα μας το καθήκον, την υπέρτατη υποχρέωση, για να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να δώσουμε μεγαλύτερο αγώνα, για να μη πάνε μάταιες οι θυσίες αυτών των ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας Κώστας Τουρκοχωρίτης σε δηλώσεις του επεσήμανε σχετικά: «Τιμήσαμε τη μνήμη των συναδέλφων που έπεσαν στο καθήκον» και πρόσθεσε: «Η αστυνομία στέκεται κα θα στέκεται με όλες της τις δυνάμεις κοντά στον πολίτη και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει αίσθημα ασφαλείας. Οι αστυνομικοί προσπαθούν γι΄ αυτό καθημερινά με υπέρβαση των ορίων τους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας Γιώργος Χαλβατζής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τιμήσαμε τους πεσόντες συναδέλφους μας που μας οδηγούν εμάς σήμερα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

Και συνέχισε: «Εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια αλλά σήμερα μας έχουν αποδυναμώσει, δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα να βγούμε έξω και να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Παρόλα αυτά δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για τον οποίο έχουμε ταχθεί.

Επίσης με την ευκαιρία αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στις θέσεις και τα αιτήματα της Ένωσης δίνοντας έμφαση στην έλλειψη αστυνομικών αλλά και σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

«Η μείωση των συναδέλφων που είναι στην ομάδα ΔΙΑΣ την οποία ζητάμε εμείς και η φυσική μας ηγεσία είναι για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Ένας εξ αυτών είναι ότι στη Λιβαδειά την ομάδα την απαρτίζουν 24 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος για την αστυνόμευση μιας πόλης σαν τη Λιβαδειά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε άλλες πολύ μεγαλύτερες πόλεις όπως η Χαλκίδα και η Αλεξανδρούπολη, η Λαμία και πολλές ακόμα πόλεις έχουν τον ίδιο αριθμό. Η ομάδα ΔΙΑΣ έχει καταφέρει αξιόλογα αποτελέσματα ωστόσο σε μια πόλη σαν τη Λιβαδειά μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερα ώστε να διατεθούν 12 άτομα σε άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται άμεση επάνδρωση», τόνισε ο κ. Χαλβατζής σημειώνοντας ότι ανάλογη περίπτωση αποτελεί και η Θήβα.

Καταλήγοντας τόνισε ότι για 79 κενές οργανικές θέσεις (περίπου το 25 με 30% επί του συνόλου της οργανικής δύναμης) το καλοκαίρι θα έρθουν μόνο 9 άτομα με την φυσική και πολιτική ηγεσία την ίδια στιγμή να αρκείται σε υποσχέσεις.