Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα

Σε μια πρωτόγνωρη περίοδο για την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου πέρασαν   τα επί 40 χρόνια μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.


Μετά την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο στη Βουλή, για πρώτη φορά οι αρχηγοί και των δύο μεγάλων κομμάτων προχώρησαν την ίδια στιγμή σε διαγραφές περισσότερων από 20 βουλευτών ο καθένας.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε διαφορετικά για την πολιτική ζωή της χώρας και ένα νέο σκηνικό στήνεται, το οποίο μόνο ανασφάλεια δημιουργεί στους πολίτες.

Παρά τις πιέσεις από την κοινωνία οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς αποφάσισαν να απαλλαγούν από τα αντιμνημονιακά βαρίδια των κομμάτων τους, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν τον σύνδεσμο του κόμματος με την κοινωνία.

Επιπλέον, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότεροι βουλευτές που διαγράφησαν ανήκαν στο προεδρικό περιβάλλον.

Τώρα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς θα έχουν να συμβιώσουν κυρίως με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αφού οι βουλευτές που στήριξαν την εσωκομματική εκλογή του καθενός βρίσκονται εκτός κομματικού νυμφώνος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας αριθμός εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διεγράφησαν, ήδη συζητά για σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής την κυρία Λούκα Κατσέλη ή τον κ. Χάρη Καστανίδη. Ο πολιτικός αυτός σχηματισμός θα επιδιώξει να ελκύσει ψηφοφόρους από το απογοητευμένο κοινό που διαχρονικά βρισκόταν στο πλευρό της οικογένειας Παπανδρέου.

Άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι βουλευτές εκείνοι που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου ότι δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν ορισμένους από αυτούς να ανεξαρτητοποιούνται άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν εν όψει εκλογών να αλλάξουν την ετυμηγορία του προέδρου.

Την τελική απόφαση για το αν οι διαγραφέντες θα μπορέσουν να παίξουν κάποιο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ μελλοντικά θα την λάβει σύμφωνα με όλα τα σημερινά δεδομένα ο νέος πρόεδρος που πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα σταθμίσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ και θα πράξει ανάλογα με τα δημοσκοπικά αποτελέσματα.