Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σε εφαρμογή θα μπει το 2013 το περιουσιολόγιο

 
Καταργεί τα τεκμήρια για μισθωτούς-συνταξιούχους
Σε εφαρμογή θα μπει το 2013 το νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, μέσω της κατάρτισης του περιουσιολογίου. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό η εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δυο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.

Αυτό το σύστημα θα πάψει να ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς στο Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις και τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και τους φορολογούμενους που ασκούν ατομική επιχείρηση και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέσο σύλληψης της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.