Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τους παιδικούς σταθμούς στη Στερεά Ελλάδα


Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται με τους παιδικούς σταθμούς στην περιοχή της Στερεάς, οδηγεί σε αποκλεισμό ακόμα περισσότερων χιλιάδων παιδιών από το δικαίωμα και την ανάγκη πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται δωρεάν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος σε όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό αυξάνουν, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να κλείσει μεγάλος αριθμός παιδικών σταθμών, να μειωθεί το προσωπικό με τη λήξη των συμβάσεων, τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση προσλήψεων.

Ταυτόχρονα χιλιάδες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από το άγρια περικομμένο εισόδημά τους τα χαράτσια των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Ουσιαστικά και με ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων μια προνοιακή παροχή, όπως είναι η προσχολική αγωγή παρέχεται όλο και σε λιγότερους και μάλιστα με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση. Όλο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που και αυτά είναι ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα.

Μέσω των προγραμμάτων - πέραν των άλλων - προωθείται και ο στόχος της κυβέρνησης και των δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή αγωγή, η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πιέσεις που προτίθεται να ασκήσει ώστε, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για:
Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς στην Στερεά όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.
Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών.
Άμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Χρονάς Τάσος.
Γκικόπουλος Γιώργος.
Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)