Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη



Η ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή άγχους, οι επιστήμονες αναφέρουν, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Icahn της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai και δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Η φλεγμονή αποτελεί την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μόλυνση ή ασθένεια και έχει συνδεθεί με το στρες από καιρό. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με αυξημένα επίπεδα στο αίμα των φλεγμονωδών μορίων και των λευκών αιμοσφαιρίων μετά από επιβεβαιωμένη διάγνωση. Παρέμεινε ασαφές εάν μεγαλύτερη φλεγμονή ήταν παρούσα πριν από την έναρξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη μέτρησε την κυτοκίνη IL-6 σε μη επιθετικούς ποντικούς πριν και μετά από συνεχές κοινωνικό άγχος που προκαλείται από ένα επιθετικό ποντίκι. Βρήκαν ότι τα επίπεδα IL-6 ήταν υψηλότερα σε ποντικούς που ήταν περισσότερο ευαίσθητοι στο στρες. Βρήκαν επίσης ότι τα επίπεδα των λευκοκυττάρων (λευκά αιμοσφαίρια που απελευθερώνουν IL-6) ήταν υψηλότερα στους ποντικούς που ήταν επιρρεπείς στο στρες πριν από την έκθεσή τους στο στρες. Οι ερευνητές στη συνέχεια αξιολόγησαν τα αυξημένα επίπεδα της IL-6 σε δύο χωριστές ομάδες ασθενών που έχουν διαγνωστεί με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης περιστρέφονται γύρω από το περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα, ένα σύνολο των βιολογικών δομών και διαδικασιών στους λεμφαδένες και άλλων ιστών που προστατεύουν έναντι της νόσου. Η φλεγμονή είναι ένας ένοχος πολλών ασθενειών. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται μια απειλή (π.χ. ιός εισβάλλει), οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που ονομάζονται ιντερλευκίνες απελευθερώνονται από τα λευκά αιμοσφαίρια, ως προσαρμοστικός μηχανισμός για τον περιορισμό τραυματισμού ή μολύνσεων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα υπέρ ανταποκρίνεται σε μία «προσβολή», που οδηγεί σε χρόνια απορρύθμιση των φλεγμονωδών διεργασιών που τελικά προκαλούν την ασθένεια.


«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι ήδη υφιστάμενες ατομικές διαφορές στο περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα προβλέπουν και προωθούν την ευαισθησία στο άγχος» σημειώνει η Georgia Hodes, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Neuroscience.

Τα αποδεικτικά στοιχεία στην παρούσα μελέτη αποδεικνύουν ότι η ιντερλευκίνη 6 πριν από την έκθεση σε κοινωνικό άγχος μπορεί να προβλέψουν τις ατομικές διαφορές στην ευπάθεια σε έναν μελλοντικό κοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα.

«Η ιντερλευκίνη-6 θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης σε ευάλωτα άτομα» λέει ο Δρ Russo. «Πιστεύουμε ότι οι μελέτες μας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων αντικαταθλιπτικών θεραπειών που αναστέλλουν την IL-6 και στη μείωση του άγχους που προκαλείται σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.»