Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΤΟ ΜΠΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Το μπαμπού προκειται για πολυετές και αειθαλές φυτό και αναφέρεται πολλές φορές και ως ζαχαροκάλαμο που φυεται κοντά σε ποτάμια. Περιλαμβάνει παρα πολλα είδη, πολλά απο τα οποία χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη ή για πλήρους ανάπτυξης δέντρα που φτάνουν σε ύψος πολλών μέτρων. Γενικά το μπαμπού παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία επειδή δημιουργεί μία εξωτική ατμόσφαιρα.
Το μπαμπού είναι δημοφιλές για την ποικιλια των χρήσεων. Οι τρυφεροί εδώδιμοι βλαστοί οι οποίοι φυονται απο την γή, εμφανίζονται την άνοιξη και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική ενώ τα ώριμα καλάμια χρησιμοποιούνται για την ξυλεία τους, αφού χρησιμοποιούνται στην επιπλοποιία, στην χαρτοποιία , σε κατασκευή δαπέδων, σε καλάμια ψαρέματος αλλα και στην χειροτεχνία. Οι νεαροί βλαστοί έχουν υψηλη θρεπτική αξία και η περιεκτικότητα σε νερό είναι μεγαλύτερη απο 90%. Αυτοι πωλούνται είτε φρέσκοι ή σε κονσερβες . Αποτελει σημαντική πηγή εσόδων για τα κράτη που εμπορευονται τους φρεσκους βλαστους

Γενικά θεωρεἰται οτι πάνω απο 600.000.000 άνθρωποι εξασφαλίζουν εισόδημα απο το μπαμπού παγκοσμίως. Εχει την τάση να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα απο την ατμόσφαιρα, το μπαμπού παρουσίαζει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος. Επιπλεον το φύλλωμα του χρησιμοποιείται για ζωοτροφή και κυρίως σε βοοειδή. Επιπλέον θεωρείται στην εδαφική ισορροπία και στην διάβρωση .
Πολλαπλασιασμός.
Ο πολλαπλασιασμός είναι εγγενής με την βοήθεια σπορων ή αγενής με την βοηθεία ριζωμάτων, μοσχευμάτων στελέχους αλλα και ιστοκαλλιέργειας. Οφθαλμοί απο τα ριζώματα αναπτύσσονται σε βλαστούς και δημιουργούνται καινούρια φυτά. Τα στελέχη του μπαμπού είναι κυλινδρικά και διαιρούνται σε επιμέρους τμήματα τα οποία ενώνονται με τα γόνατα. Το στελεχος του μπαμπου είναι κούφιο με χοντρό περίβλημα. Τα νεα στελεχη του μπαμπού ανέρχονται στο τελικό μέγεθος σε 3 μήνες και εν συνεχεία αναπτύσσονται πλευρικα τμήματα και φύλλα . Καθώς αναπτύσσεται, το μπαμπού γίνεται σκληρότερο. Οσον αφορά τον εγγενή τροπο πολλαπλασιασμού, οι σπόροι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενώ η άνθηση μερικών ειδών είναι κυκλική και γίνεται καθε 30 ή και 100 χρόνια. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι μέσω μοσχευματων ψευδοστελεχους. Η μεθοδος αυτή περιλαμβάνει την αποκοπή των ψευδοστελέχων απο την συσταδα και την σμίκρυνση αυτων στο γονατο πανω απο τις πρώτες διασταυρώσεις. Δεδομένου οτι οι διασταυρωσεις γίνονται σε μεγάλο ύψος απο το έδαφος, είναι αυτονόητο οτι τα μοσχεύματα του μπαμπού είναι ιδιαίτερα μεγάλα και όχι πρακτικά για την μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία.
Εγκατάσταση στο φυτώριο
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του χώρου για τον πολλαπλασιασμό και την εγκατάσταση του μπαμπού. Τετοιοι παράγοντες είναι η προσβασιμοτητα στο σημείο, η παροχή νερού αφου αυτό θεωρείται απαραίτητο , το χώμα, ο ήλιος και η σκίαση.
Αναλογα με τον τροπο πολλαπλασιασμού, επιλέγεται και ο τρόπος εγκατάστασης στο φυτώριο. Ετσι άν έχει επιλεχθεί ο εγγενής τροπος, γίνεται η σπορά σε μικρά πλαστικά σακκουλακια με χώμα. Με την βλάστηση και την αναπτυξη του φυταρίου, γίνεται μεταφύτευση. Εαν εχει επιλεχθεί ο αγενής τροπος πολλαπλασιασμου τοτε φυτευονται κατευθείαν στο έδαφος ή σε μεγαλύτερες γλαστρες. Σε μεγαλύτερες γλάστρες, γίνεται η φύτευση με την μέθοδο των ριζωμάτων ενώ απευθείας στο έδαφος γίνεται η φύτευση των μοσχευματων που έχουν αποκοπει απο την αρχική συσταδα φυτών που βρισκονταν. Στην τελευταία περίπτωση, ανοιγονται τρύπες στο έδαφος και τοποθετούνται τα μοσχεύματα κάθετα και παντα ο χαμηλότερος κομβος να βρίσκεται μεσα στο χώμα. Ακολουθεί πότισμα. Το χωμα θα πρεπει να είναι αμμοπηλώδες , με καλή αποστράγγιση και πλουσιο σε οργανική ουσία. Συνήθως σε σπορεία γίνεται λίπανση με ΝΡΚ ενω άν χρειάζεται , γίνεται λίπανση με τα παραπάνω στοιχεία και στις μεγαλύτερες γλάστρες που τοποθετούνται τα ριζώματα.
Αλλες καλλιεργητικές φροντίδες.
Ζιζανιοκτονία. Είναι σημαντικο να ελεγχεται και να καταστέλλεται η ανάπτυξη των ζιζανίων σε καθε συστάδα μπαμπού. Η αποτυχία στην εφαρμογή της ζιζανιοκτονίας έχει ως αποτέλεσμα την φτωχή ριζοβολία και αναπτυξη του στελεχους.
Αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών. Αυτή συμπεριλαμβάνει την προστασία απο μύκητες και εντομα αλλα και ζώα τα οποία μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη φυτεία.
Συγκομιδή. Η συσκομιδή του μπαμπου γίνεται ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα των ψευδοστελέχων. Η συστηματική και επιλεκτική κοπή των ώριμων ψευδοστελεχών βεβαιώνει την συνεχή παραγωγή νέων βλαστών που αποτελεί και δείκτη της ετήσιας απόδοσης. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε οτι η συστάδα ποτέ δεν θα έπρεπε να συγκομίζεται ολοκληρωτικά καθως και νέα ψευδοστελέχη απο ένα έως δύο ετών δεν θα έπρεπε να συγκομίζονται. Η συγκομιδή των ωριμων ψευδοστελεχών θα πρέπει να αρχίζει 5 με 6 χρόνια απο την φύτευση και κατα την διάρκεια της ξηρής περιοδου.
Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr