Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σταθάς Ιωάννης - Κατατεθείσα πρόταση ψηφίσματος στην Διακομματική Επιτροπή για γερμανικές οφειλές σχετικά με το Ελληνογερμανικό Ταμείο


Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών δηλώνει ότι τάσσεται κατά του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» και ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών όπως καταγγείλουν την ύπαρξη και τις δράσεις του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον».

Αν το Γερμανικό Κράτος πιστεύει πράγματι στην Ελληνογερμανική φιλία, ας σταματήσει να θέτει προσκόμματα στην αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, στις πολεμικές επανορθώσεις, στην επιστροφή των κλεμμένων, κατά τη διάρκεια της κατοχής, αρχαιολογικών θησαυρών από τα ναζιστικά στρατεύματα.


Ας σταματήσει επίσης να θέτει προσκόμματα στην εκτέλεση της απόφασης 11/2000 του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε και κατέστησε οριστική και αμετάκλητη την απόφαση 137/97 του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία δικαιώνονται οι ενάγοντες επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάλογη προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε τακτικές «Δούρειου Ίππου» καθώς, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, ο μόνος σκοπός που εξυπηρετούν οι εκάστοτε ανάλογες προσεγγίσεις της Γερμανίας είναι ο τερματισμός της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τα θύματα του Ναζισμού. Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν μας σχέσεις μας με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν».
Η επιλογή της δεδομένης χρονικής στιγμής για την πρόταση δημιουργίας του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» δεν είναι τυχαία. Έχει κορυφωθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδίκησης των αποζημιώσεων με κάθε τρόπο για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και για να γνωρίζουν, όσοι έχουν σκοπό να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον, ότι θα τιμωρηθούν με κάθε τρόπο.


Σταθάς Ιωάννης
Βουλευτής Βοιωτίας