Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ




Δεν ήταν ίδια ή κοινά για όλους τα αποτελέσματα του τριήμερου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ολοκλήρωθηκε το Σάββατο στη Χαλκιδική. Κερδισμένοι και χαμένοι καταγράφηκαν ανάμεσα στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο συνέδριο, τη στιγμή που άλλοι κατάφεραν να ισορροπήσουν τους «πόντους» τους το περασμένο τριήμερο.

Η aftodioikisi.gr παρουσιάζει όσους ανέβηκαν, όσους έπεσαν και όσους διατηρήθηκαν στην… βάση:

Οι χαμένοι:

Ένας αιρετός που δεν «ξεπέρασε τη βάση» είναι αναμφίβολα ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Για μια ακόμη φορά προκάλεσε αρκετά σχόλια και αντιδράσεις με την συμπεριφορά του από την έναρξη (ή μάλλον λίγο πιο πριν) του τριήμερου συνεδρίου, ρίχνοντας σε μηδενικό επίπεδο τον πολιτικό λόγο. Το θέμα που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, συζητήθηκε έντονα στη διάρκεια του συνεδρίου, όχι μόνο στους διαδρόμους, αλλά και στο προσκήνιο.

Στους χαμένους επίσης θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ένας ακόμη αιρετός. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης. Η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και ο τρόπος που την αντιμετώπισε με τον λόγο του, τον εμφάνισε να μιλάει με κομματική υπαγόρευση. Τουλάχιστον τέτοια εντύπωση έδωσε σε συνέδρους εκτός παράταξής του.

Πέρα από το επίπεδο τοπικής πολιτικής, στους χαμένους θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε καλή διάθεση, το βίντεο που παρουσίασε στην εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης προκάλεσε πολυποίκιλες αντιδράσεις – χαρακτηριστικό είναι ότι αποδόθηκε στο βίντεο ο τίτλος: «Εγώ, ο Αβραμόπουλος» και δεν ήταν λίγοι όσοι θεώρησαν ότι θέλησε να κάνει την… πρεμιέρα παρουσίασης ενός νέου κόμματος.

Στους χαμένους επίσης μπορούν να συμπεριληφθούν και τα πολιτικά κόμματα. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στη διάρκεια του συνεδρίου κρίθηκαν, ελλειπείς και αόριστες και μάλιστα από τους ίδιους τους συνέδρους.

Οι… ντεμί…:

Κυρίως οι επικεφαλείς των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και μαζί τους ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία όσων ούτε κέρδισαν, ούτε όμως έχασαν από τα αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου.

Πρώτος και κύριος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Με την τελική του εισήγηση -που υπερψηφίστηκε- κατάφερε να κρατήσει την ενότητα της παράταξής του που φάνηκε να διαιρείται ανάμεσα σε «σαμαρικούς» και «ντορικούς» και να αμβλύνει όποιες αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε στην πρωτομιλία του θετικός στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων.

Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρης Μπίρμπας. Είχε καλές ατάκες στη διάρκεια του συνεδρίου, έπαιξε πολύ καλά στο επικοινωνιακό κομμάτι, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, φάνηκε να έχει καθυστερημένες αντιδράσεις στο ζήτημα της ψηφοφορίας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα, που πλέον έχει γίνει νόμος. Η παράταξή του αποχώρησε αργά από το συνέδριο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο πριν, στην αρχή της «πραξικοπηματικής διαδικασίας», όπως την αποκάλεσε ο ίδιος.

Ούτε κερδισμένος, ούτε χαμένος, αποδείχθηκε και ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γιώργος Ιωακειμίδης. Κράτησε θεσμική στάση. Απείχε από την ψηφοφορία για τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά δεν αποχώρησε από το συνέδριο. Κράτησε ισορροπίες σε μία δύσκολη προσπάθεια, ενώ δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί ευθέως με συνέδρους της πλειοψηφίας τους οποίους αποκάλεσε «κλακαδόρους». Ωστόσο, με την στάση του και τα λεγομενά του δεν απέφυγε από το να χαρακτηριστεί από πολλούς δημάρχους ως “ουρά της κυβέρνησης”.

Στην ίδια κατηγορία και ο υπουργός Nίκος Βούτσης. Ναι μεν προχώρησε σε μία σημαντική αποκάλυψη για τη διαπλοκή στους δήμους, έναν κύκλο ο οποίος θα πρέπει να κλείσει, όπως τόνισε, αλλά με το να μην δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις στις τάξεις των δημάρχων, έστω και με μια ημέρα καθυστέρηση. Ο λόγος του βέβαια ήταν άκρως ενωτικός.

Οι κερδισμένοι

Οι μεγάλοι νικητές από πλευράς δημάρχων, είναι σίγουρα οι «σκληροί γαλάζιοι» της παράταξης Πατούλη, όπως ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης και ο δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός. Υποστήριξαν εξαρχής ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση στο ζήτημα των ταμειακών διαθέσιμων και η οποία στην ουσία πέρασε βάσει της τελικής απόφασης του συνεδρίου. Φέρονται να άσκησαν «βέτο» σε μια ενδεχόμενη θετική στάση Πατούλη αναφορικά με την μεταφορά των διαθέσιμων.

Ένας άλλος δήμαρχος… νικητής, ως προς τα αποτελέσματα που επιδίωκε με την παρουσία του στο συνέδριο, ήταν ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Αποτέλεσε την… ατραξιόν του συνεδρίου, ακόμα και με το ντύσιμο του και τα κίτρινα παντελόνια και για ακόμη μια φορά ήταν ο αγαπημένος του τηλεοπτικού φακού.

Τελικός νικητής -και ίσως ο μεγαλύτερος- ήταν το… Porto Carras. Συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών -δημάρχων και συμβούλων συν γυναιξί και τέκνοις που θα έλεγε κάποιος- σε μια περίοδο low season με ότι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά της επιχείρησης…