Υψηλή χοληστερόλη: Γιατί είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες, πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος.
Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, και συνήθως αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων.
Οι άνδρες επηρεάζονται από την αύξηση της χοληστερόλης σε μικρότερη ηλικίασυγκριτικά με τις γυναίκες.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μικρότερη του φυσιολογικού αερόβια αντοχή, η οποία σχετίζεται θετικά με τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη στα 30, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη αερόβια αντοχή, είναι πιθανό να την αποφύγουν μέχρι τα 45.
Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής αεροβικής άσκησης. Έρευνες υποστηρίζουν ότι 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.
Οι στατιστικές για τη χοληστερόλη δείχνουν:
– Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακής) χοληστερόλης και 31 εκατομμύρια έχουν υψηλή γενική χοληστερόλη.
– Λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη LDL ακολουθούν θεραπεία, ενώ λιγότεροι από το 30% την κρατούν υπό έλεγχο.
– Η υψηλή ολική χοληστερόλη διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα γονίδια είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης. Πάνω από το 80% της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο σώμα παράγεται από συκώτι και δεν προέρχεται από τις τροφές.
Είναι λοιπόν σημαντικό να αποφεύγετε τα trans λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ήδη από την ηλικία των 20, πρέπει να γνωρίζετε τις τιμές της χοληστερόλης σας.
Αυτό γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος μετά από 12ωρη αποχή από το φαγητό, η οποία θα μετρήσει τόσο την LDL ή κακή χοληστερόλη όσο και την HDL ή καλή, που προστατεύει την καρδιά.
Εάν έχετε υψηλή συνολική ή LDL χοληστερόλη ή υψηλά τριγλυκερίδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας ή τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε για να τη μειώσετε.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.healthday.com