Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η 25η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η 25η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, την πιο διαδεδομένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη.
Μία στις τρεις γυναίκες είναι πιθανό να υποστεί άσκηση φυσικής βίας, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Πάνω από το 80% των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και αντίστοιχες εκστρατείες, όπως, για παράδειγμα, η προσπάθεια που εγκαινιάσθηκε από τον Ο.Η.Ε., το 2008, με τίτλο «Ενωθείτε να θέσουμε τέλος στη Βία ενάντια στις Γυναίκες», αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία.
« Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλλουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας. Καταπολεμούμε τα κάθε είδους αναχρονιστικά στερεότυπα που υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες της γυναίκας και του άνδρα στη ζωή, την εργασία και την πρόοδο, προωθούμε πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη νοοτροπιών που προσβάλλουν τα δικαιώματα της γυναίκας και εγγυόμαστε, έμπρακτα και ουσιαστικά, την προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς της», τονίζει σε δήλωση της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη