Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Δεν βλέπουν Κορινθιακό, «ψάχνουν» τους μετασεισμούς

Οπως είπε στην «Ε» ο γεωλόγος - σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, από τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων και την επεξεργασία αυτών από τους σεισμολόγους βγαίνει το συμπέρασμα ότι εμφανίζεται μια μικρή διέγερση προς ανατολάς και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγίου.
Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι αυτή η καταγραφή δεν οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα για την πιθανή ενεργοποίηση άλλων γειτονικών σεισμικών ρηγμάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μάς παραχώρησε το χάρτη με την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, όπου φαίνεται η διάταξη των εκατοντάδων επικέντρων των σεισμών που εκδηλώθηκαν το χρονικό διάστημα από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2010.
Ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη πυκνότητα σεισμών σε σχετικά μικρή περιοχή πάνω στο χώρο με 10 χιλιόμετρα μήκος Ανατολή-Δύση και 5 χιλιόμετρα Βορράς - Νότος.
«Ο χάρτης με τα επίκεντρα της μετασεισμικής ακολουθίας δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ενεργοποίησης των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού», τόνισε με έμφαση ο κ. Γκανάς.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης, προβληματίζεται, όπως είπε στην «Ε», από την ξαφνική «σεισμική ησυχία» στη σεισμικά διεγερμένη περιοχή της Φωκίδας.
«Παρατηρήσαμε από χθες το πρωί ότι οι σεισμογράφοι δεν καταγράφουν πλέον σημαντικούς μετασεισμούς. Η σεισμική δραστηριότητα εκεί φαίνεται να διακόπηκε κάπως απότομα. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε μια διαφορετική μετασεισμική ακολουθία. Παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα αν πρώτα δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Τσελέντης.