Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Προβληματισμός στη Θήβα από τις επιθέσεις των αδέσποτων σκυλιών


Έντονο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στην δημοτική αρχή της Θήβας τα κρούσματα επιθέσεων σε πολίτες από τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη.
Το θέμα έχει απασχολήσει την κοινωνία και τις μέχρι σήμερα Δημοτικές αρχές, χωρίς ωστόσο να δοθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα, αφού η ανάθεση της ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων στους δήμους ουσιαστικά μετέθεσε το πρόβλημα στις πλάτες των δημάρχων, αντί να το επιλύσει.
Ο Νόμος 3170-/2003 για την διαχείριση των αδέσποτων αποδείχθηκε «φόλα», καθώς δεν υπάρχει μια διάταξη, η οποία να ορίζει πως όσα ψηφίστηκαν αξίζει να εφαρμοστούν και γι' αυτό θα βρεθούν κονδύλια, ανθρώπινο δυναμικό και πολιτική βούληση...
Το πρόβλημα προκύπτει συνέχεια και ήδη το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ψηφίσει την διάθεση ποσού, μέσα από τον προϋπολογισμό, αναθέτοντας σε αδειοδοτημένο συνεργείο την περισυλλογή των αδέσποτων της πόλης.
Σύμφωνα με τον νόμο, τα ζώα μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και θεραπείες, στειρώθηκαν, σημάνθηκαν και … επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο.
Παράλληλα ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους ζωόφιλους να υιοθετήσουν κάποια από τα αδέσποτα, ουδείς όμως ανταποκρίθηκε.
«Οι επιθέσεις σε πολίτες είναι γεγονός, μας έχει προβληματίσει το θέμα, όμως ακολουθούμε τον νόμο και δεν βρίσκουμε κανέναν τρόπο να ελέγξουμε την συμπεριφορά των αδέσποτων» τονίζει ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος, επιδεικνύοντας μάλιστα το έγγραφο που στάλθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο ο Δήμος ζητά, επανειλημμένα, την συμβολή του, προκειμένου να δοθεί οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, ιδιαίτερα για τα παιδιά που παίζουν σε πλατείες και δρόμους, δυστυχώς όμως, καμία απάντηση δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων ζήτησε την συμμετοχή και ενεργοποίηση των ζωόφιλων πολιτών, προκειμένου να μην εγκαταλείπουν τα ζώα, τα οποία αγοράζουν η προμηθεύονται για λίγες ημέρες προς ικανοποίηση των παιδιών ή των ιδίων.
Ο Δήμος πάντως, έχει προβλέψει και για το 2010 μέσα από τον προϋπολογισμό ένα σημαντικό ποσό αρκετό για να προβεί και πάλι σε μια συνεργασία με τον συγκεκριμένο φορέα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων (στειρώσεις αποαπαρασιτώσεις), τα οποία όμως, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα επιστρέψουν πάλι στον φυσικό τους χώρο και δη σε αυτόν από όπου περισυνελλέγησαν!