Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) απο το 2011


Με 40 χρόνια ασφάλισης θα θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξιοδότησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ) με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, καθώς σταδιακά απο το 2011 τα 36 έτη ασφάλισης,θα αυξάνονται κατά ένα έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Τις σχετικές ρυθμίσεις, που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό Νόμο (3863/2010), αναλύει εγκύκλιος που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης.
Ο ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης συμπεριλαμβάνει και τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις των καταργούμενων Ταμείων ΤΕΒΕ ΤΑΕ & ΤΣΑ , σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2676/1999 όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3552/2007. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη ρύθμιση, ο ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης διαμορφώνεται ως εξής: (πίνακας Α)
imae
Με την εγκύκλιο εφιστάται η προσοχή στη διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 10 σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις σταδιακής αύξησης του χρόνου ασφάλισης της παρ. 5 οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισής τους.
Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν και οι ασφαλισμένοι που κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας τους συμπληρώνουν τον απαιτούμενο κατ’ έτος χρόνο ασφάλισης, με αναγνώριση χρόνων σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 10 του νόμου.
Παραδείγματα
Διαβάστε περισσότερα...