Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά στόχος ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, φέρνοντας ενώπιον της Βουλής βροχή νομοσχεδίων, αποφασίστηκε χθες να... χαλαρώσουν οι ρυθμοί, ειδικά για το θέμα του σχεδίου νόμου «σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα.
Αποτέλεσε βασικό σημείο εντάσεων στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Φέρεται να αναβάλλεται για μετά τις εορτές, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι αντιστάσεις από τους «θιγόμενους» φορείς, οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρά ερείσματα και εντός της Βουλής. Οι φαρμακοποιοί απειλούν ήδη με απεργίες, ενώ την προσπάθειά τους κλιμακώνουν και τα υπόλοιπα «θιγόμενα» επαγγέλματα (νομικοί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κ.λπ.).
Νόμος - πλαίσιο
Οπως εξηγούν, οι παραπάνω κλάδοι αποτελούν μόνο την κορυφή του «παγόβουνου», καθώς στην κλίνη του Προκρούστη θα τεθούν εκατοντάδες επαγγέλματα, από τα αρτοποιία και τα βενζινάδικα έως το εμπόριο και τον τουρισμό, κορυφώνοντας τις αντιδράσεις. Οι υπουργοί ζήτησαν να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός διάλογος.
Το νομοσχέδιο θα περάσει ξανά από υπουργικό συμβούλιο στην πλήρη μορφή του τον Ιανουάριο και θα λάβει τη μορφή νόμου-πλαισίου, αφήνοντας εφαρμοστικές πράξεις να «ρυθμίζουν» τις πιο πολλές απελευθερώσεις. Σημειώνεται όμως ότι, βάσει Μνημονίου, ο χρόνος έγκρισης του νομοσχεδίου «τελειώνει» τον Δεκέμβριο. Δηλαδή ορίζεται ρητά ότι πρέπει έως τότε να ψηφιστεί ο νόμος για τα επαγγέλματα του Μνημονίου (συμβολαιογράφοι, νομικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί) και έως το τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις τους. Ολα αυτά είναι πρόκριμα για την εκταμίευση της 4ης δόσης του Μαρτίου.
Οπότε, σημειώνουν αρμόδια στελέχη, όποιες και να είναι οι αντιδράσεις, το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί στην αρχή του 2011 και το όλο θέμα πρέπει να λήξει έως τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι έως τον Μάρτιο έπρεπε να ψηφιστούν οι περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ, που πέρασαν ήδη με τη μέθοδο του κατεπείγοντος, ενώ κατά γράμμα περνά η αλλαγή στα εργασιακά...
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης τις τελικές διατάξεις για τα τυχερά παιχνίδια, τους άξονες των αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:
* Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των υπηρεσιών.
* Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια αναμένεται να φέρει στον κρατικό κορβανά έσοδα 750 εκατ. ευρώ από άδειες που θα δοθούν σε ιδιώτες και άλλα 250 εκατ. ευρώ από πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Κυβερνητικό στέλεχος χθες ανέφερε ότι ο αριθμός δεν θα είναι πολύ μικρός για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
* Στο υπουργικό επικυρώθηκαν και οι αποφάσεις της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες μπαίνει πωλητήριο στα λαχεία, αλλά και σε 15 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου, στον Ιππόδρομο, στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. *