Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΗΒΑΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΗΒΑΣ

ΠΡΟΣ
Βουλευτές Βοιωτίας
Δημάρχους τέως Επαρχίας Θηβών
Επαιδευτικούς φορείς Θήβας
Εκπαιδευτικούς Γραφείου Π.Ε. Βοιωτίας
Ένωση Γονέων Θήβας
Λοιπούς επαγγελματικούς και
πολιτιστικούς φορείς Θήβας
ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε. Περιοχής
Ανοιχτή επιστολή σε πολιτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της Θήβας
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απόλυτη διαφωνία μας στην πιθανή κατάργηση του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, το οποίο εδρεύει στη Θήβα. Από αυτή την υπηρεσία εξυπηρετούνται πάνω από 500 εκπαιδευτικοί και 100, περίπου , σχολικές μονάδες. Η διοικητική, παιδαγωγική και διδακτική στήριξη που προσφέρει το Γραφείο, διαχρονικά, είναι υψηλού επιπέδου και υπόδειγμα σωστής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της εξυπηρέτησης εκπαιδευτικών και πολιτών.
Η πιθανή κατάργηση, λοιπόν, αυτής της δομής θα μείωνε την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της εκπαίδευσης στην πρώην Επαρχία Θήβας. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι πανάκεια ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν ζωτικές λειτουργίες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αρκετές εργατοώρες- εντός ή εκτός του διδακτικού ωραρίου- θα χάνονται όταν για διάφορους λόγους θα απαιτείται η μετακίνηση των εκπαιδευτικών στην προϊστάμενη υπηρεσία(πιθανότατα στη Λιβαδειά). Πλήθος διοικητικών πράξεων με τη προϊστάμενη και παιδαγωγική καθοδήγηση των σχολικών μονάδων απαιτούν την προσωπική παρουσία των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αρκετές περιοχές – Σχηματάρι, Δερβενοχώρια, Οινόφυτα, Άγιος Θωμάς, Δόμβραινα- απέχουν πάνω από 70 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά.
Επίσης, όταν κάποιος γονέας θελήσει να συναντήσει τον Προϊστάμενο ή το Σχολικό Σύμβουλο θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη Λιβαδειά για να συζητήσει το θέμα του.
Καταλαβαίνετε τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από μία τέτοια κατάργηση. Είναι μία κίνηση που υποβαθμίζει την περιοχή της Θήβας και , σίγουρα, δεν ειπώθηκε προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ το οποίο ευαγγελίζονταν την αποκέντρωση. Πληροφοριακά, αναφέρουμε ότι το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξυπηρετεί περισσότερους εκπαιδευτκούς και περισσότερες σχολικές μονάδες από την αντίστοιχη Διεύθυνση που εδρεύει στη Λιβαδειά.
Καλούμε την τοπική κοινωνία, τις Δημοτικές αρχές των καλλικρατικών Δήμων, τους βουλευτές του Νομού και το σύνολο της εκπαιδευτικής ιεραρχίας να πάρουν θέση και να στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου, στη Θήβα.
Αντίστοιχο ζήτημα προκύπτει και με το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Καμιά κυβέρνηση, δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον της εκπαίδευσης, με το μέλλον των παιδιών μας.