Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Το “ξυπόλυτο σχολειό” και οι φίλοι του


Γράφει ο Κλήμης Πυρουνάκης
Δντης ΣΔΕ Ελεώνα Θηβών


Το σχολείο μέσα στις φυλακές Ελεώνα Θηβών είναι περήφανο παρόλο που οι μαθήτριές του δεν είναι από «τζάκι». Είναι περήφανο γιατί οι εκπαιδευόμενες πασχίζουν να ανατρέψουν τα δεδομένα της πραγματικότητας που βιώνουν. Εγκλεισμό με τα δεινά του, ανυπόφορο νεκρό χρόνο, μοναξιά και κατάθλιψη, εμμονές για αυτοκτονικές τάσεις, ροπή για ψυχοφάρμακα.
Είναι περήφανο γιατί πείθει τις μαθήτριες να πάνε κόντρα στο ρεύμα της κατεστημένης νοοτροπίας.
Ανοίγουν τα μάτια της ψυχής και του σώματος και επιμένουν να κοιτούν το φως που οδηγεί στη λύτρωση. Συμμετέχουν στις μικρές ομάδες εργασίες του σχολείου, μελετούν, μαθαίνουν να γράφουν σωστά, να εκφράζονται με λεξιλόγιο πλούσιο και να αρθρώνουν καινούριες λέξεις με δυναμικό περιεχόμενο. Ξεχνούν να χρησιμοποιούν την «αργκώ» της φυλακής.
Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και το μυαλό τους πέρα από το λήθαργο του κελιού.
Δεν έχουμε παράπονο, η φυλακή και το Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης και Κατάρτισης Ενηλίκων μας παρέχει ένα πολύ ζεστό και ευήλιο διδακτήριο με πλούσια υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό το σχολείο πλέον δεν έχει φτωχούς.
Με εντολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδιάς πατέρα Γεωργίου Ματζουράνη, η Μητρόπολη κάθε μήνα μας παρέχει ουσιαστική οικονομική ενίσχυση για τις μαθήτριες που δεν έχουν εισοδήματα. Στο διάλειμμα οι μαθήτριες θα βρουν καφέ, μπισκότα ή γλυκό για να διανύσουν χαρούμενα το ρεπό κουβεντιάζοντας για τη ζωή και το μέλλον.
Θα έχουν χρήματα για μια τηλεφωνική κάρτα, για ένα πακέτο τσιγάρα ή κάτι άλλο αναγκαίο.
Όμως πέρα από την υλική ενίσχυση, αυτό που τις χαροποιεί είναι ότι κάποιος τις νοιάζεται.
Η Μητρόπολη γίνεται πατέρας και μάνα, τροφός και εμψυχωτής και τα μέλη της, μαθητές, καθηγητές, σύλλογοι, φορείς και ιδιαίτερα οι γυναίκες της ΧΕΝ Θήβας, με την αξιέπαινη πρόεδρο Βενετσάνα Μαυράκη γίνονται αδέλφια άγρυπνοι φρουροί.
Το «ξυπόλητο σχολείο» νοιώθει ευθύνη για τους έγκλειστους πολίτες και ενσυνείδητα εμπλέκεται μαζί τους συναισθηματικά. Επιμένει να τους προσθέτει την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που τους αξίζει.