Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Απόκριες 2011 στον Καλλικράτειο Δήμο Θηβαίων


Με παραδοσιακούς Βλάχικους Γάμους, γιορτή φασολάδας και ξέφρενη διασκέδαση

Πολλές και ποικίλου ενδιαφέροντος είναι και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα έθιμα που θα πραγματοποιηθούν στον Καλλικράτειο Δήμο Θηβαίων.
Οι Δημοτικές Ενότητες Πλαταιών, Θίσβης, Βαγίων και Θηβαίων υπόσχονται αρκετή διασκέδαση με Βλάχους, κλόουν και ακροβάτες και φυσικά ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα.
Η αρχή γίνεται από τη Θήβα την Τσικνοπέμπτη όπου και ξεκινά επίσημα το πανάρχαιο έθιμο του Βλάχικου Γάμου και το οποίο κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα.
Είναι ένα από τα πιο ζωντανά προχριστιανικά κατάλοιπα των αρχαίων ομαδικών ελληνικών τελετουργιών. Τέτοιες τελετές έκαναν και οι ποιμένες για να βλαστήσει η γη και να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.
Η λαϊκή αυτή κωμωδία διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από τους βλάχους-ποιμένες της περιοχής του Ασπροποτάμου που ήταν απάτητη από τους Τούρκους και άλλους ξένους κατακτητές. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Θήβα, γύρω στα 1830.
Όλα θυμίζουν Διόνυσο και γι’ αυτό το έθιμο αυτό ζυμωμένο και με άλλα λαϊκά ντόπια έθιμα, σχετικά με την γονιμότητα και την ανανέωση, βρήκε γόνιμο χώμα και ρίζωσε στη Θήβα, την πατρίδα του Βάκχου, όπου γίνονταν ανάλογες γιορτές όπως τα Διονύσια.
αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων