Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ



μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,                                                        ΓΙΑ ΝΑ… ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΟΥΝΑΣ
Διαμαρτυρία το Σάββατο 26 Μαρτίου, 12.00 στην Ανθούσα

Πραγματικό παραλογισμό και απαράδεκτη επιβράβευση της απάνθρωπης μεταχείρισης των ζώων, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη συνεχιζόμενη πολιτική υψηλών επιδοτήσεων προς τη  βιομηχανία γούνας και τα εκτροφεία που την τροφοδοτούν.
Ζητούν την κατάργηση  των επιδοτήσεων, με παράλληλα εκτεταμένα προγράμματα δημιουργίας νέων οικονομικών τομέων και πράσινων θέσεων εργασίας στις περιοχές που σήμερα είναι εξαρτημένες οικονομικά από τη γουνοποιία.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία που οργανώνεται το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από την 1η Διεθνή Έκθεση Γούνας, στην Ανθούσα.
Αναλυτικότερα:
Στην καρδιά της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, όταν οι κρατικές πολιτικές έχουν πλήξει τους πολίτες και οι περισσότεροι φορολογούνται όλο και βαρύτερα, όταν επιδεινώνεται η οικονομική αλλά και η οικολογική και κοινωνική κρίση, είναι παράλογο να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και η προνομιακή αντιμετώπιση ενός τουλάχιστον αμφιλεγόμενου τομέα. Εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από τους Έλληνες φορολογούμενους, έχουν δεσμευθεί για τη βιομηχανία γούνας, ενθαρρύνοντας τη συνέχιση και διεύρυνση αυτού του κλάδου, αλλά και στερώντας πολύτιμα κονδύλια από πολύ σημαντικότερους και ζωτικούς τομείς.
Σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς και απαγορεύσεις για να  «απεξαρτηθούν» από τη βιομηχανίας της γούνας, η Ελλάδα οραματίζεται δυστυχώς να γίνει το διεθνές κέντρο εμπορίου της γούνας με τη διοργάνωση εκθέσεων όπως αυτή που προγραμματίζεται για τις 26 Μαρτίου στην Αθήνα (Ανθούσα).
Η παραγωγή προϊόντων που οδηγούν εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα σε φρικιαστικές   συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης, με μόνο σκοπό την ικανοποίηση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε οικολογική προσέγγιση αλλά δηλώνει και κρίση στις ηθικές αξίες και στον πολιτισμό του 21ου αιώνα που αδυνατεί να επανεξετάσει πρακτικές που διαμορφώθηκαν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες πριν χιλιάδες χρόνια.
Παρά τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας γούνας ότι πρόκειται για «οικολογικό προϊόν», οι επιχειρήσεις του κλάδου δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, τόσο από τα  απόβλητα από την εκτροφή των ζώων όσο και από την επεξεργασία των γουνοδερμάτων που  απαιτούν και ειδική διαχείριση. Στην κατεργασία γούνας χρησιμοποιούνται τοξικές καρκινογόνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους, ενώ τίποτα  «οικολογικό» δεν υπάρχει στον εγκλεισμό και στη θανάτωση των εκατομμυρίων ζώων υπό συνθήκες που καταγράφονται σε δεκάδες ανατριχιαστικά βίντεο στο διαδίκτυο.
Οι ΟΠ καταδικάζουν το εμπόριο γούνας και δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης να σπαταλά σε μια τέτοια δραστηριότητα χρήματα που εξοικονομούνται με υψηλότατο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Αντίθετα υποστηρίζουμε πάγια την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για τερματισμό της παραγωγής και εμπορίας γούνας και στροφή της τοπικής οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας από τη γουνοποιία σε άλλες οικονομικές και βιώσιμες δραστηριότητες που στηρίζουν πραγματικά το περιβάλλον και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε επιδοτήσεις για ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα επιτρέψουν στην τοπική οικονομία της περιοχής να στραφεί σε οικολογικές κατευθύνσεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα δείξουν την έντονη αντίθεσή τους στη στήριξη της βιομηχανίας γούνας συμμετέχοντας το Σάββατο 26 Μαρτίου, 12 το μεσημέρι, στη διαμαρτυρία έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο EXPO στην Ανθούσα.
                                       ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων
Για πρόσβαση στο σημείο της διαμαρτυρίας: μετρό/προαστιακός Παλλήνη, λεωφορείο Α5.
Θα υπάρχει επίσης ραντεβού στην Πλατεία Συντάγματος (10 πμ) για ομαδική μετάβαση.