Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανησυχία και προβληματισμός για το Μοσχοπόδι!!

  

Διαρκείς οι περιπολίες από Θηροφύλακες- Κυνηγούς – Ταξιτζήδες και εθελοντές…

Απανωτές οι συσκέψεις στον Δήμο Θηβαίων με φορείς και συλλόγους…

Έκκληση Δημάρχου προς οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει….
Έντονος είναι ο προβληματισμός και ανησυχία στον Δήμο Θηβαίων για την προστασία του Δάσους του Μοσχοποδίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και μικρών επανειλημμένων εστιών φωτιάς σε διάφορες περιοχές.
Οι υψηλές θερμοκρασίες από την μία και μικρές ξαφνικές φωτιές στην Θήβα και σε όλη την επικράτεια του Δήμου έχουν έντονα ανησυχήσει και προβληματίσει τον Δήμαρχο, ο οποίος αναζητά λύσεις για την δύσκολη αυτή περίοδο του καλοκαιριού.
Ήδη είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την απαγόρευση εισόδου στο Δάσος του Μοσχοποδίου κατά τις «κόκκινες» ημερομηνίες που δίνονται από την Πολιτική Προστασία, ενώ δεν λίγοι και οι εθελοντές που περιπολούν ολόκληρο το 24ωρο.
Πρωτεύοντα υποβοηθητικό ρόλο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θηβών διαδραματίζουν Θηροφύλακες και Κυνηγετικός Σύλλογος, αλλά και οι οδηγοί των ταξί, που σε κάθε περίπτωση ειδοποιούν άμεσα για οτιδήποτε αντιληφθούν.
«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και περιπολούμε διαρκώς το δάσος, καθώς ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να παρέμβουμε άμεσα, ελέγχοντας οχήματα» επισημαίνει ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Δ. Ζιώγας, ο οποίος μάλιστα υπέδειξε και συγκεκριμένα σημεία, από τα οποία οι εθελοντές έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή.
Επί του έργου και οι οδηγοί των ταξί, οι οποίοι έχουν επίσης την δυνατότητα να ελέγχουν διάφορες περιοχές, ειδοποιώντας άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία…
«Βρισκόμαστε διαρκώς στους δρόμους και μόλις αντιληφθούμε καπνό, ειδοποιούμε άμεσα το κέντρο μας και αυτό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να προλάβουμε την εξέλιξη της φωτιάς» τονίζει ο Πρόεδρος των Ραδιοταξί Θήβας Ν. Πέππας
Ο προβληματισμός βέβαια, δεν έχει να κάνει μόνο με το Μοσχοπόδι, αλλά και τον Κιθαιρώνα, μαζί με άλλες περιοχές, που όμως έχουν την τύχη να διαθέτουν ισχυρές εθελοντικές δυνάμεις πλήρως εξοπλισμένες….
«Ερευνούμε διαρκώς, προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε- σε ότι αφορά την περιοχή της Θήβας -τον πνεύμονα μας, το Μοσχοπόδι και διαπιστώθηκε πως υπάρχει εθελοντική διάθεση» τονίζει ο Δήμαρχος Θηβαίων, αναφερόμενος στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη τοποθέτηση ενός παρατηρητηρίου σε σημείο, από το οποίο θα είναι ορατό ένα ευρύ φάσμα του δάσους και το οποίο θα στελεχωθεί από εθελοντές ανά βάρδια τις επικίνδυνες ώρες, έτσι ώστε αν παρατηρηθεί το οτιδήποτε να ενημερωθεί έγκαιρα για επέμβαση η Πυροσβεστική.
Μάλιστα, ο κ. Νικολάου απηύθυνε κάλεσμα προς οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει, να επικοινωνήσει με το Δήμο.