Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Xιλιάδες εργαζόμενοι στους Δήμους θα μείνουν δίχως μισθό για 2 και 3 μήνες



- Τουλάχιστον 80 Δήμοι δεν έχουν εφαρμόσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο
- Καθυστέρησαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εκδόσουν κοινή υπουργική απόφαση
- Χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν δίχως μισθό για 3 μήνες
- Τι αποκαλύπτει στο Newsit o πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑΜε ευθύνη του κράτους χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σε τουλάχιστον 80 Δήμους που δεν έχουν εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο θα μείνουν δίχως μισθό από την 1η Μαρτίου, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Γλυφάδας. ...
Χιλιάδες εργαζόμενοι δηλαδή δε θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους γιατι τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρυθμισης, καθυστέρησαν να εκδόσουν την κοινή υπουργική απόφαση η οποία έπρεπε να έχει βγει στα τέλη Δεκέμβριου και υπογράφηκε στις 17 Φεβρουάριου, μολις 6 μέρες πριν.

Οπως αποκαλύπτει στο Newsit o πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος "υπάρχουν περίπου 80 Δήμοι σύμφωνα με την εκτιμησή μας που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη το νέο μισθολόγιο και η καθυστέρηση οφείλεται στην εμπλοκή που υπήρξε στο ζήτημα της κατάταξης των εργαζομένων που είχαν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά και η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο ήρθε στα τέλη του Γενάρη και το δευτερο έχει να κάνει με τα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστερημένη έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης που επεκτείνει το μισθολογιο και στο προσωπικό ορισμένου χρόνου που έπρεπε να έχει εκδοθεί ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου 4024 και τελικά η ημερομηνία που έχει αυτη η υπουργική απόφαση που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ουτε σήμερα ειναι 17 Φεβρουαρίου.

Με αποτέλεσμα σε χιλιάδες εργαζόμενους να καταβάλλονται οι αποδοχές με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς και σήμερα να τους ζητάνε με καθυστέρηση τριών μηνών να επιστρέψουν τα λεφτά αυτά και να πληρώνονται με το νέο μισθολόγιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μείνουν απλήρωτοι έναν, δύο μπορεί και τρεις μήνες. Και βέβαια η καθυστέρηση εφαρμογής σε αυτούς τους 80 Δήμους και η εκκαθάριση που θα γίνει πέρα από τις περικοπές που ξεπερνάνε το 50% ειναι ξεκάθαρο ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα είχαν μισθοδοσίες 10, 20 η 80 ευρώ αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι και αρνητικές και να μην έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Δυστυχώς έτσι ειναι η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης που έδειξαν τα αρμόδια υπουργεία και τη πολιτικής που προκειμένου να σωθούμε σαν χώρα κοιτάμε τα νούμερα και όχι τους ανθρώπους. Τα υπουργεία που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση είναι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα δύο είναι συναρμόδια για την έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης. Αν δουλεύει έτσι το κράτος σε ένα ζήτημα σχετικά ευκολο φανταστείτε τι θα γίνει στα δύσκολα".