Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κύμα φυγής στην περιφέρεια




Μετανάστες μέσα στην ίδια τους τη χώρα ετοιμάζονται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλούν η οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας και η ανεργία τους ωθεί να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουν στην επαρχία. Ονειρεύονται μια πιο ανθρώπινη ζωή, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, χωρίς να τους νοιάζει πια το ακριβό αυτοκίνητο ή μεζονέτα. Μάλιστα 290.000 έχουν ψαχτεί... και οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Άλλοι για να καλλιεργήσουν ελιές, αρωματικά φυτά, μανιτάρια, φρούτα κι άλλοι για να εκθρέψουν σαλιγκάρια, μέλισσες, αιγοπρόβατα κ.λ.π. Το 70% αυτών μάλιστα έχει υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση. Το 25,4% έχει μεταπτυχιακό και 43,5% πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.


Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, που σηματοδοτούν μία αντίστροφη πορεία από αυτήν της αστυφιλίας των δεκαετιών ‘50 έως ’80, αποτυπώνονται σε έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία «Καπα Research».

Ευρήματά της παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνέχισης του εθνικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη και την ελληνική γεωργία του 2020.



Σύμφωνα με την έρευνα, το 68,2% (περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα) των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει και να εγκατασταθεί στην επαρχία. Από το ποσοστό αυτό το 19,3% έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να «μεταναστεύσει».

Στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι συνολικά το 70,3% θα έφευγε για το ίδιο εισόδημα (54,9%) αλλά ακόμη και για μικρότερο (15,4%) σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα.



Οι λόγοι... απόδρασης από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, ο χαλαρός ρυθμός ζωής, το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, οι ανθρώπινες σχέσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ