Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τα «κέντρα» του Χρυσοχοΐδη δε θα γίνουν δίπλα στα «σπιτάκια» του Βορίδη


Την έντονη αντίθεσή του για τη λειτουργία κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στην περιοχή της Αμυγδαλέζας εκφράζει ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, σε ντιμπέιτ με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, που διοργάνωσε το in.gr. Σε άλλες δηλώσεις του, εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών έκανε λόγο για «σκευωρία πίσω από την πλάτη του» των δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδηκαι Γιάννη Μαγκριώτη, μαζί με το γενικό γραμματέα ΥποδομώνΓιάννη Οικονομίδη, για καθαρά εκλογικά οφέλη. Μάλιστα, εμφανίστηκε αποφασισμένος όχι μόνο να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των κοντέινερ, αλλά και να τα απομακρύνει από τη συγκεκριμένη θέση. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι υπάρχει ήδη έτοιμο κονδύλιο ύψους 173.000 ευρώ για τη μετακίνησή τους.

«Εκεί που πρόκειται να μετακινηθούν οι μετανάστες υπάρχουν σπιτάκια για σεισμόπληκτους που ανήκουν στην δική μου ευθύνη. Δεν πρόκειται να μπει κανένας σε σπιτάκι στα κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους», ξεκαθάρισε στο in.gr ο Μ. Βορίδης,επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό παρασκήνιο που είχε αναρτήσει ηaftodioikisi.gr. Επισήμανε, δε, ότι το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση και ότι η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Βορίδη δεν μπορεί να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των κοντέινερς, γιατί «αν, ο μη γένοιτο, γίνει κάποιος σεισμός, τι θα κάνει με τους σεισμοπλήκτους;». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και παράλληλα θα ενημερώσει και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Όπως διασαφήνισε τα κοντέινερ, στα οποία πρόκειται να στεγαστούν οι πρώτοι 1.000 λαθρομετανάστες δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά στο δικό του υπουργείο και είναι κατασκευασμένα στο πλαίσιο του αντισεισμικού σχεδιασμού. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ήταν γνώστης του θέματος και πως ο ίδιος με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τού παραχώρησε, χωρίς να το ξέρει, τη χρήση των κοντέινερς αντί του ποσού των 6 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς εάν είναι σύμφωνος με τις απόψεις του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βορίδης απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ έχει συμφωνήσει για το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα κέντρα συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών, αλλά η επιλογή των κέντρων και η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.

«Αυτά που σε κυβερνητικό επίπεδο, διάφορες μονομερείς αποφάσεις, δηλαδή θα πάρω 1000 (σ.σ.: παράνομους μετανάστες) και θα τους πάω κάπου, δεν μπορούν να γίνονται. Αυτά θέλουν έναν συνολικό σχεδιασμό. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια είναι, θα κάτσει να δει πόσα χρειάζονται, πού χρειάζονται, πού θα τοποθετηθούν, θα συζητήσει, θα δει τις προδιαγραφές και τα κόστη. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι αποτελεί δικαίωμα μια απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Δεν είναι ούτε καν έτσι διοικητικά», λέει ο υπουργός και ξεκαθαρίζει ότι προεκλογικά δεν πρόκειται να ισχύσει κάτι τέτοιο. «Δεν θα μπούμε σε τέτοιου είδους προεκλογικές λογικές που είναι εντελώς παράλογες παρεμπιπτόντως» υπογραμμίζει.

Επιμένει ο Χρυσοχοΐδης
«Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωράει κανονικά και το πρώτο κέντρο θα λειτουργήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί», δηλώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, όπως αυτή που εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών.

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, επικράτησε εκ νέου ένταση στη λεωφόρο Καραμανλή, στην Αμυγδαλέζα, όταν ομάδα 40 κατοίκων επιχείρησαν να κλείσουν το δρόμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών. Οι κάτοικοι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ προσήχθησαν δύο άτομα.

Με πληροφοφίες από ΑΜΠΕ, in.gr