Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η εισήγησή μου στην 81η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. στις 22 Ιουνίου 2012



          Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ονομάζομαι Μπλέτσας Χρήστος, έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος της Συλλογικής Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαλκίδας και να εκπροσωπώ τους Συναδέλφους μου από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας.
          Άκουσα με προσοχή τους προηγούμενους ομιλητές και οφείλω να ομολογήσω ότι τις κρίσιμες τούτες στιγμές που περνάει η κοινωνία και η χώρα μας περίμενα περισσότερες ψύχραιμες και ρεαλιστικές φωνές.
          Δυστυχώς η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθειά δομική και κοινωνική.
          Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα συνδικάτο ισχυρό και ικανό, οδηγό και συμπαραστάτη, όχι απλό διαχειριστή μιας ζοφερής πραγματικότητας.
          Πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να πράξουμε τα δέοντα έτσι ώστε η αρνητική εικόνα που δίκαια ή άδικα οι συνάδελφοί μας έχουν σχηματίσει για εμάς να αλλάξει και να ανακάμψουμε ως κίνημα.
          Πρέπει μόνοι μας να θέσουμε τους θεσμικούς περιορισμούς έτσι ώστε να γίνουμε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί.
          Πρέπει να απαλλάξουμε τους συναδέλφους μας από όποιους μηχανισμούς ποδηγέτησης της πολιτικής ηγεσίας συνεχίζουν να υπάρχουν και να κρατούν σε ομηρία χιλιάδες συναδέλφους μας , κυρίως τους νέους.
          Είναι θετικά τα βήματα που απαλλάσσουν τους συναδέλφους μας από αναξιοκρατικές και μη αξιόπιστες διαδικασίες αποσπάσεων και μεταθέσεων, έστω κι αν τα βήματα αυτά γίνονται αργά και «με κουτσά πόδια».
          Πρέπει όμως να επισημάνω στο σημείο αυτό μερικά σημαντικά κατ’ εμέ σημεία στα οποία η Δ.Ο.Ε. πρέπει να πάρει θέση!
          1) Ορθά οι δύο αιρετοί του ΚΥΣΠΕ επισήμαναν στο σώμα την απόφαση του υπουργείου Μεταρρύθμισης αναφορικά με τη μη δυνατότητα υποψηφιότητας εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, αν αυτοί δεν έχουν τουλάχιστον το βαθμό Γ΄.
          Οφείλω να συγχαρώ τους συναδέλφους αιρετούς όλης της Ελλάδας γιατί για να γίνουν αιρετοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15 έτη ευδόκιμης εργασίας, πανεπιστημιακές σπουδές και να τιμηθούν από τους συναδέλφους τους με την ψήφο τους. Την ίδια στιγμή για να γίνεις βουλευτής στην Ελλάδα πρέπει να είσαι 25 ετών, δε χρειάζεται να έχεις ούτε μία μέρα σε δουλειά αλλά μπορείς να είναι γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας.
          Προφανώς το να αποφασίζεις για την εφαρμογή του νόμου σε ένα υπηρεσιακό συμβούλιο είναι πιο δύσκολο από το να νομοθετείς!
          2) Επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρκετά πολιτικά γραφεία, εκμεταλλευόμενα την εύλογη επιθυμία των νεότερων συναδέλφων, έταζαν αφειδώς σε πολλούς εκπαιδευτικούς που βρίσκονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους ότι θα τους αποσπάσουν στο βουλευτικό τους γραφείο. Αυτό οδήγησε σε εκλογική ομηρία τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Το καταγγέλλω και καλώ τη Δ.Ο.Ε. να πάρει θέση και να ζητήσει οι αποσπάσεις στα βουλευτικά γραφεία να γίνονται μονο υπό την προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός ή ο/η σύζυγός του να υπηρετούν στο συγκεκριμένο ΠΥΣΠΕ έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να θέτει σε ομηρία τους συναδέλφους μας.
          Αποσπάσεις σε βουλευτικά γραφεία ασφαλώς και πρέπει να γίνονται όμως υπό όρους και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.
          3) Όσον αφορά τη χρηματική αποζημίωση σε συνεδριάσεις και δράσεις της Δ.Ο.Ε. πιστεύω ότι η λογική της εφάπαξ αποζημίωσης δεν είναι σωστή, είναι μεγάλο ουσιαστικό λάθος.
          Προσωπικά δε δέχτηκα να πάρω καμία αποζημίωση για τη συμμετοχή μου στη Δ.Ο.Ε. κι ας ξέρω ότι τα οικονομικά μου δε μου επιτρέπουν  να ξοδεύω περισσότερα χρήματα για τέτοιες ενέργειες.
Απέδωσα όλο το ποσό στο Ταμείο του Συλλόγου μου για να το αξιοποιήσουμε όλοι μαζί προς όφελος των συναδέλφων.
          Προτείνω η αποζημίωση να καθορίζεται κεντρικά με ανώτατο όριο εξόδων για κάθε σύλλογο και κάθε σύνεδρος να παίρνει την αποζημίωσή του ανάλογα με τα παραστατικά εξόδων που προσκομίζει.
          4) Άλλη μια σημαντική παράμετρος που θα ήθελα να εξετάσει η Δ.Ο.Ε. είναι η μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας.
          Αν δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος ή λάθος εκ παραδρομής, η νέα ονομασία του Υπουργείου Παιδείας είναι Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
          Πάει ο όρος «Εθνικής» πάει ο όρος «Θρησκευμάτων»!
          Επειδή κάθε πράξη και λέξη έχει σημαντική και σπουδαία σημασία καλώ τα μέλη της Δ.Ο.Ε. και τη Γενική Συνέλευση να πάρουν θέση και να καταγγείλουν την απουσία αυτών των δύο σπουδαιότατων για την Ελλάδα όρων!
          Τίποτα δεν είναι τυχαίο, συνάδελφοι!
          5) Τέλος αναφορικά με την αξιολόγηση, καλώ τη Δ.Ο.Ε. να επικαιροποιήσει τις θέσεις της, να μην εφησυχάζει και γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της σε όλους.
          Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε την αξιολόγηση με συγκεκριμένα παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια. Δεν είμαστε μόνο εργαζόμενοι, είμαστε κι επιστήμονες με θεσμικό ρόλο στην κοινωνία και με σοβαρό και κοινωνικό έργο.
          Ξεκάθαρες κουβέντες τώρα!
          Κλείνοντας, και μιλώντας ως μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων Χαλκίδας θα ήθελα να σας καλέσω όλους στη φιλόξενη πόλη μας, τη Χαλκίδα, στις 26 έως 29 Ιουνίου για να παρακολουθήσετε τα 15α Ακριτίδεια, το πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ομάδων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που μάλιστα έχει και διεθνείς συμμετοχές, της Μάλτας και της Κύπρου, αν και για εμένα η συμμετοχή της Κύπρο δεν είναι διεθνής γιατί Ελλαδίτες και Κύπριοι είμαστε αδέρφια, είμαστε ένα έθνος.
          Σας ευχαριστώ που με ακούσατε κι εύχομαι σε όλους καλή δύναμη γιατί οι αγώνες είναι μπροστά μας.