Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Aρχή λειτουργίας κινητού τηλεφώνου


Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ ΧΗΜΙΚΟΣ – Επ Δ/ΝΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Tα κινητά τηλέφωνα είναι χαμηλής ισχύος πομποδέκτες ραδιοκυμάτων,οι οποίοι με την βοήθεια κατάλληλης ενσωματωμένης κεραίας και ηλεκτρονικού εξοπλησμού μετατρέπουν τη φωνή και τα ψηφιακά δεδομένα σε ραδιοκύματα και αντίστροφα. Για την αποστολή αυτών των ραδιοκυμάτων από και πρός το κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιούνται οι σταθμοί βάσης κινητών επικοινωνιών που αποτελούνται από κεραίες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Οταν κάποιος καλεί απο το κινητό του , αυτό εκπέμπει ραδιοκύμα που διαδίδονται στον αέρα μέχρι να συναντήσουν κάποιο δέκτη στον πλησιέστερο σταθμό βάσης.Οταν ο σταθμός βάσης λάβει τα ραδιοκύματα που προέρχονται από το κινητό τηλέφωνo, λειτουργεί ως διακόπτης μεταγωγής και προωθεί την κλήση σε ένα άλλο σταθμό βάσης. Ετσι, η κλήση αποστέλλεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο σταθμό βάσης που βρίσκεται πλησιέστερα στον καλούμενο χρήστη. Στη συνέχεια, ο σταθμός βάσης εκπέμπει ραδιοκύματα που λαμβάνονται απο το δέκτη (κινητό τηλέφωνο ), όπου τα ραδιοκύματα μετατρέπονται ξανά σε ήχο (φωνή ).

Τι είδους ακτινοβολία εκπέμπουν τα κεραιοσυστήματα από τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης

Τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και οι σταθμοί βάσης εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, δηλαδή ταλαντώσεις ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων που διαδίδονται στο χώρο με την μορφή κύματος και μεταφέρουν ενέργεια. Τα διάφορα είδη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διακρίνονται μεταξύ τους ανάλογα με την συχνότητα και το μήκος κύματος του διαδιδόμένου κύματος

Η συχνότητα μετράται σε Hz (ταλαντώσεις ή κύκλοι ανά δευτερόλεπτο ), kHz(χιλιάδες Hz ),MHz ( εκατομμύρια Hz ). Το μήκος κύματος μετράται σε μονάδες απόστασης ( μέτρα, εκατοστα κλπ).

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα είναι εφοδιασμένα με συστήματα αυτοματισμού ελέγχου της εκπεμπομένης ισχύος, ώστε αυτή να περιρίζεται στην ελάχιστη δυνατή για την επικοινωνία με τον σταθμό βάσης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ελάττωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την μπαταρία της συσκευής και η αύξηση της διάρκειας του χρόνου ομιλίας και αναμονής, καθώς και η ελαχιστοποίηση των

Ηλεκτομαγνητικά πεδία παρεμβολών στις υπόλοιπες ραδιοεπικοινωνίες.

Επίσης αναφέρεται οτι όλες οι συσκευές κινητών τηλεφώνων δεν ακτινοβολούν το ίδιο, λόγω των σημαντικών διαφορών που παρουσιάζουν μεταξύ τους ως προς την σχεδίαση και την κατασκευή.

Μέτρα προφύλαξης από την χρήση κινητού

Να ελαχιστοποιηθεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο αναγκαίο και οι επικοινωνίες να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες. Να χρησιμοποιούνται περισσότερο τα σταθερά τηλέφωνα.

Να προτιμούνται οι συσκευές με χαμηλή ακτινοβολία(SAR). Συνήθως τοSAR
αναγράφεται πάνω στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου.

Να τα χρησιμοποιούνται με hands free ή με blue tooth, ώστε να μεγαλώνει η απόσταση, τουλάχιστον τριάντα εκατοστά, ανάμεσα στο χρήστη και το τηλέφωνο.

Κατά την διάρκεια χρήσης του κινητού να επιλέγονται σημεία με καλό σήμα ώστε το κινητό να μην αυξάνει την ισχύ σε προσπάθεια επικοινωνίας με την βάση.



Τα μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν κινητα;

Αν και δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από ενήλικές σε ότι αφορά την έκθεση τους σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, εντούτοις προτείνεται από κάποιους διεθνείς φορείς τα παιδιά κάτω των 16 ετών να αποθαρρύνονται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αυτό υποστηρίζεται διότι :

Εως την ηλικία των 16 ετών περίπου, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται. Συνεπώς δεν αποκλείεται κατά τις ηλικίες αυτές τα άτομα να είναι πιο ευαίσθητα σε κάποιους παράγοντες απότι αργότερα.

Τα άτομα μικρής ηλικίας έχουν στατιστικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής μπροστά τους απότι οι μεγαλύτεροι και έτσι, αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις από την χρήση των κινητών τηλεφώνων, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν σε κάποιον που ξεκινά τη χρήση κινητού από νεαρή ηλικία.

Υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών απότι στους μεγάλους.

Γιατί στα αεροπλάνα και στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων απαγορεύεται η λειτουργία κινητών τηλεφώνων;

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές σε ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές. Επειδή τα αεροπλάνα και οι εντατικές μονάδες των νοσοκομείων, έχουν τέτοιες συσκευές και επειδή κάποια παρεμβολή σε αυτές θα μπορούσε να έχει τραγικά αποτελέσματα, επιβάλλεται η μη χρήση κινητών σαυτούς τους χώρους.

Γιατί απαγορεύεται η χρήση κινητών στα πρατήρια υγρών καυσίμων;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αν είναι πολύ ισχυρή, είναι δυνατόν να προκαλέσει την ανάφλεξη καυσίμων. Στη πράξη η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει τέτοιου είδους επιδράσεις. Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να πέσει η συσκευή την ώρα της ομιλίας και να δημιουργησει σπινθήρα από τη διακοπή του κυκλώματος στους πόλους της μπαταρίας.

Προκαλεί η ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας πονοκέφαλο και διαταραχές ύπνου;

Ερευνες έδειξαν , ότι άτομα που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τηλέφωνο, αναφέρουν συχνότερα πονοκεφάλους, κούραση και φαγούρες σε σχέση με άτομα που το χρησιμοποιούν λιγότερο. Αν αυτά τα συμπτώματα είναι συνέπεια της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου ή επακόλουθο αγχώδους καθημερινού βίου του ατόμου που χρησιμοποιεί πολύ το κινητό, δεν έχει διευκρινισθεί επι του παρόντος.

Σε μια εργαστηριακή έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ομάδα εθελοντών παρουσιάστηκε ένας επηρεασμός των φάσεων του ύπνου, όταν κατά την διάρκεια της νύκτας αυτοί ήταν εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία ενός κινητού τηλεφώνου σε απόσταση 40 εκατοστών από το κεφάλι τους.
Χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο. Εκτός του γεγονότος ότι η ακτινοβολία ανακλάται από τα μεταλλικά μέρη και συνεπώς τμήμα της κυκλοφορεί εντός του αυτοκινήτου ακτινοβολώντας τον χρήστη και τους συνεπιβάτες με ένταση που μπορεί να είναι υπολογίσιμη, αποσπάται η προσοχή του οδηγού-χρήστη. Εάν είναι απόλυτα απαραίτητη η χρήση κινητού, αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται με ενσύρματο hand free ή με ασύρματο blue tooth, αλλά τοποθετώντας το κινητό μακριά από το σώμα και κοντά σε παράθυρο ώστε να εξέρχεται η ακτινοβολία.