Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Διαψεύδει τα περί τροφίμων «περασμένης διατηρησιμότητας» ο Θ.Σκορδάς




ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Ο υφυπουργός σημειώνει ότι, προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό, «τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ.

» Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει» τονίζει ο κ. Σκορδάς.

Νωρίτερα, με ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ανέφερε πως από την 1η Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, δηλαδή με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, κάτω από συγκεκριμένους όρους και σε χαμηλότερη τιμή.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το επιμελητήριο είναι τα προϊόντα αυτά αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».

Τα τρόφιμα περιορισμένης διατηρησιμότητας είναι εκείνα στα οποία αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση» και όχι εκείνα που έχουν ακριβή ημερομηνία λήξης, όπως το γάλα, το γιαούρτι, αλλαντικά, κλπ.

Πηγή:in.gr