Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

“Πύρινη κόλαση” στη Λιβαδειά


Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στη Λιβαδειά και έφτασε στις παρυφές της πόλης.

Το βράδυ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές των πρώτων σπιτιών στην Χαιρώνεια και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Παπαγγελή «έχουν καεί στάνες κτηνοτρόφων όπως επίσης έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τέσσερα σπίτια».

Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς με αναπνευστικά προβλήματα ενώ εκκενώθηκε το γηροκομείο της Μητρόπολης που βρίσκεται στο Πέρα Χωριό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Κώστα Γκιζίμη «η φωτιά κύκλωσε το γηροκομείο και δόθηκε εντολή και εκκενώθηκε. Όλοι οι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα. Η εκκένωση του γηροκομείου τελείωσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ και όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή αστυνομικές δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα στα χωριά Τσουκαλάδες και Πέρα Χωριό, για να εκτιμήσουν την κατάσταση, πριν δώσουν εντολή για εκκένωση των χωριών. Ορισμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια του ενώ άλλοι με κάθε μέσο προσπαθούσαν να σώσουν την περιουσία τους.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους, που κόπασαν αργά το βράδυ.

Στην περιοχή Καρακόλιθο Βοιωτίας κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούν συνολικά 85 πυροσβέστες με 39 οχήματα και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

«Από τις 3 το μεσημέρι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στους καπνούς, αφού η φωτιά έχει επεκταθεί σε μια έκταση πάνω από 15.000 στρέμματα» υπογραμμίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζιώγας, και όπως σημειώνει «το μέτωπο που κινείται προς τη Λιβαδειά είναι πολύ μεγάλο και οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Γιώργο Μουλκιώτη απαιτούνταν περισσότερα πυροσβεστικά μέσα ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά.
Εκτός από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούσαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι και από τον αέρα, έχουν συγκεντρωθεί όλα τα μηχανήματα των δήμων, όλες οι υδροφόρες όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.