Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ηλικιωμένοι και αυτοκίνητο...


viotikignomi

Γράφει ο Βασίλης ΤσούγκαρηςΑφορμή γι αυτό το άρθρο μου έδωσε ένα πρόσφατο συμβάν που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ζωής ενός άτομου, και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων...

Μάλιστα, από φίλο αστυνομικό που βρέθηκε στο συγκεκριμένο συμβάν (και δεν είναι το μοναδικό) σε γενικότερη συζήτηση που είχαμε για τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα, έμαθα τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην κουβέντα ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα άτομα τα οποία εμπλέκονται σε ατυχήματα, η ακόμα τα προκαλούν, είναι ηλικιωμένοι!

Είναι γεγονός, και το βλέπουμε όλοι άλλος λίγο άλλος πολύ, ότι έχουμε παππούδες και γιαγιάδες, και μιλώ για ηλικίες μέχρι και 79 χρονών, που ακόμα οδηγούν και ας έχουν τα μύρια όσα προβλήματα υγείας, και ας παίρνουν γι αυτά ένα «φορτηγό» φάρμακα.

Αναρωτηθήκαμε όλοι, ΠΩΣ είναι δυνατόν τέτοια άτομα, επικίνδυνα (όπως έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς) να οδηγούν ακόμη.

Να διευκρινίσω εδώ ότι δεν έχω κάτι κατά των ηλικιωμένων, αλλά εκφράζω κάποιες απορίες που έχει πολύς κόσμος μεταφέροντας τις σε κείμενο.

Για παράδειγμα, ΤΙ αντανακλαστικά μπορεί να έχει ένας ηλικιωμένος στο τιμόνι (ειδικά στα χρόνια μας που γίνεται χαμός από αυτοκίνητα);

ΠΩΣ ανανεώνει το δίπλωμα του σε τέτοια ηλικία (πάνω από 69)- εκτός και αν οδηγεί χωρίς δίπλωμα.

Όπως με πληροφόρησε άτομο που γνωρίζει, στο εξωτερικό, για να μπορέσει κάποιος ηλικιωμένος να οδηγήσει, περνά πολύ τακτικά από ιατρική επιτροπή.

Πολύ καλό αυτό.

Στην Ελλάδα (γνωρίζω προσωπικά άτομο) κάποιος που έκανε πρόσφατα διπλό μπαλονάκι, έχει πάρκινσον είναι 79 χρονών, και έχει πρόβλημα όρασης οδηγεί κανονικά.

Άλλη περίπτωση, άτομο επιληπτικό, οδηγεί και αυτό κανονικά.

Παππούδες 80 και πλέον χρονών, βγαίνουν άνετα με τα τρακτέρ τους στο οδικό δίκτυο…

Τα περιστατικά στην χώρα μας είναι χιλιάδες.

Σε πρόσφατο δυστύχημα, ηλικιωμένος παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, ανάγκασε οδηγό αλλού αυτοκίνητου προκειμένου να τον αποφύγει να ρίξει το αυτοκίνητο του πάνω σε στάση λεωφορείου, και ο ηλικιωμένος, σαν να μη συνέβη τίποτα, ίσως να μην πηρέ και χαμπάρι τι έγινε, έφυγε, και πήγε να κάνει τα ψώνια του λίγο πιο κάτω από τον τόπο της τραγωδίας, όπου και τον βρήκαν και τον συνέλαβαν.

Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν στους ελληνικούς δρόμους και έχουν να κάνουν με τον Έλληνα οδηγό είτε αυτός είναι νέος, είτε ηλικιωμένος.

Αυτή η αναφορά, έχει να κάνει με τη δεύτερη κατηγορία.

Πολλά είναι τα ερωτήματα και παρόλο που από τις αρχές του έτους υποτίθεται ότι άλλαξαν πολλά σε ότι αφορά τα διπλώματα οδήγησης, τα όποια προβλήματα υπήρχαν, εξακολουθούν και παραμένουν.

Ας ελπίσουμε ότι ΚΑΠΟΤΕ θα λυθούν, ότι ΚΑΠΟΤΕ, θα υπάρξουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ που θα δώσουν λύσεις.