Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο «επερχόμενο» σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εισάγεται με το Ν. 4250/2014, ως ευρισκόμενο πρώτιστα, σε ευθεία αντίθεση, με βασικές αρχές του Συντάγματος, όπως έχει επισημάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Το επιβληθέν σύστημα, στερείται από τα αναγκαία και ικανά εχέγγυα της αντικειμενικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο αναγκαστικός προβλεπόμενος επιμερισμός της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, οδηγεί σε αδιαφάνεια, αυθαιρεσία και είναι αντισυνταγματικός, προκαλεί δε απορίες ως προς την σοβαρότητά του.
Και τούτο, διότι, προβλέπεται εξ αρχής, δηλαδή πριν την αξιολόγηση, ο καθορισμός συγκεκριμένων ποσοστών υπαλλήλων, που μπορούν να αξιολογηθούν σε κάθε βαθμολογική κλίμακα, εκβιάζοντας έτσι την κρίση των αξιολογητών, ως προς τους αξιολογούμενους και αποκαλύπτοντας την αναγκαστικά άνιση μεταχείριση,
Δηλαδή ουσιαστικά απαγορεύει στους αξιολογητές, να έχουν ανεξάρτητη και πραγματική κρίση, ως προς την ποιότητα των αξιολογουμένων, πέραν των εξ αρχής καθορισμένων ποσοστών.
Σήμερα, που έχουν ανασταλεί οι πάσης φύσεως υπηρεσιακές μεταβολές, είναι αδιανόητο, να γίνονται τέτοιες αξιολογήσεις.
Γεννιέται δε το εύλογο ερώτημα: Προς τι, η βεβιασμένη «αξιολόγηση;»
Αιτούμενο σήμερα, είναι η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, συνεχώς βελτιούμενη, προς όφελος των πολιτών και όχι των αριθμών. Οι βεβιασμένες, χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό αντισυνταγματικές πρακτικές, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες.
Η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά και η κατάργηση των αυθαίρετων και εξ αρχής επιβαλλόμενων ποσοστών, είναι προαπαιτούμενα της οποιασδήποτε αξιολόγησης.