Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ο Β. Περγάλιας πέτυχε την έγκριση Τ.Ρ.Σ. στη θέση Πρώτα για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στο Δήλεσι


http://www.apopsi-tora.gr/
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου, μετά την υπογραφή και δημοσίευση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στη θέση Πρώτα, για την ανέγερσή του.

Με το Π.Δ. το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, με αριθμό φύλλου 217, αλλάζει το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, στην εκτός σχεδίου περιοχή Πρώτα Δηλεσίου, στην ΔΕ Σχηματαρίου Δήμου Τανάγρας, όπου καθαρίζεται ο χώρος για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου, καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης του.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας και η Δημοτική Αρχήμε συντονισμένες, αθόρυβες αλλά και ουσιαστικές ενέργειες κατόρθωσαν να «ξεκολλήσουν» το έργο και να το θέσουν σε πορεία ένταξης σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης και υλοποίησης. Ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής η ποια μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Κι αυτό γιατί τώρα ο Δήμος μπορεί να καταθέσει αίτηση ένταξης του έργου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Έτσι το Δημοτικό Σχολείο δεν θα είναι πλέον ένα ακόμα γεφύρι της Άρτας για το Δήλεσι.

Το έργο ξεκίνησε ως ιδέα το 2006 με την αγορά οικοπέδου στην περιοχή του οικισμού του ΟΤΕ αλλά, λόγω αντιδράσεων μερίδας των κατοίκων, ο τότε Δήμαρχος κ. Ευ. Γεωργίου έκανε πίσω, ο χώρος εγκαταλείφθηκε και επιλέχτηκε νέος χώρος ανέγερσης στην θέση Πρώτα.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Β. Περγάλια, αμέσως μετά την εκλογή της το 2014, με μια σειρά εγγράφων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατόρθωσε να εγκριθεί η αλλαγή του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου κι έτσι, σήμερα, το έργο να βρίσκεται προ των πυλών ένταξης του, πιθανότατα και στο τρέχον ΕΣΠΑ 2016-2020.

Η Αντιπολίτευση έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην πολιτική του κ. Β. Περγάλια για την μη ένταξη της κατασκευής του σχολείου σε ΕΣΠΑ. Βεβαίως ως αντιπολίτευση ο ρόλος της είναι να ασκεί πίεση και να ελέγχει την Δημοτική Αρχή. Η αλήθεια όμως είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο δεν μπορούσε ο Δήμος να ζητήσει ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Σκληρή κριτική άσκησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ο Δήμος στους Πολίτες» κ. Λάζαρος Μαυράκης σε σειρά παρεμβάσεων και ανακοινώσεών του.

Ο κ. Λ. Μαυράκης επέμεινε ότι το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες του, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2016-2020 γιατί δεν έχει γίνει αίτηση στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν ενταχθεί το έργο θα γίνει μετά το 2020. «Χάσαμε τρία ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε επίσης πως ουδέποτε υπήρξε ιδέα για την αγορά οικοπέδου στον οικισμό του ΟΤΕ, ότι ο Δήμος δεν εμποδίστηκε ποτέ από κατοίκους του οικισμού και ότι το μοναδικό εμπόδιο μέχρι σήμερα ήταν η ανικανότητα των Δημοτικών Αρχών, την ίδια ώρα που ο τότε Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος πέτυχε την έκδοση δύο τοπικών ρυμοτομικών και κατασκευάστηκαν ο παιδικός σταθμός και το γηροκομείο στο Δήλεσι. Κατέληξε ζητώντας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Κουρουτό να φέρει το θέμα των υπευθύνων για τις καθυστερήσεις στο Δημοτικό Σχολείο Δηλεσίου, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρόεδρο.

Χθες, το θέμα έφερε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Θεοδώρου, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για την εξέλιξη της κατασκευής και ένταξης σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου αλλά και για την ίδρυση ΕΠΑΛ.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας άδραξε της ευκαιρίας και ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις παρουσιάζοντας αντίγραφο του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, όπου εγκρίθηκε το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στην θέση Πρώτα.

Ο κ. Β. Περγάλιας αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατασκευής του έργου από το 2006 λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει συνέχεια, αλλά επί Δημαρχίας κ. Ευ. Γεωργίου ακυρώθηκε η πορεία του έργο με την εγκατάλειψη της περιοχής του οικισμού του ΟΤΕ.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας στην τοποθέτησή-απάντηση του τόνισε ότι: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο θέμα της ανέγερσης του Δημοτικού Σχολείου Δηλεσίου όπου έχει υπογραφή με ΠΔ το τοπικό ρυμοτομικό Σχέδιο στη θέση Πρώτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Σταθάκη, τους οποίους και ευχαριστώ δημόσια. Κατηγορηθήκαμε ότι δεν κάναμε κάτι για το έργο. Όμως κάναμε μια σειρά ενεργειών οι οποίες μας έφεραν αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Το έργο παίρνει σάρκα και οστά. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ένταξη του έργου ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου».

Ο κ. Λ. Μαυράκης επέμεινε ότι το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες του, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2016-2020 γιατί δεν έχει γίνει αίτηση στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν ενταχθεί το έργο θα γίνει μετά το 2020. «Χάσαμε τρία ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Β. Περγάλιας κράτησε χαμηλούς τόνους, δεν φανέρωσε τα χαρτιά του, ούτε τις προσπάθειες και παρεμβάσεις που πρόκειται να κάνει ώστε, πράγματι, το έργο να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρ. Πέτρου ανέφερε ότι: «Το έργο δεν προχώρησε γιατί δεν υπήρχε Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο. Υπάρχουν χρήματα στο ΕΣΠΑ και μπορούμε να εντάξουμε το έργο».

Και η Δημοτική Σύμβουλος κα Γωγώ Καμπιώτου ανέφερε ότι: «Είναι ντροπή να αμαυρώνονται τέτοιες ενέργειες του Δημάρχου με τη βοήθεια και του Αρχιεπισκόπου κ Ιερώνυμου. Είναι άδικο να μιλάνε κάποιοι για αδράνεια. Γνωρίζετε ότι χωρίς Ρυμοτομικό δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε η αίτηση ένταξης του έργου».

Θετική για την εξέλιξη ήταν η Δημοτική Σύμβουλος κα Ευγενία Πινήτα-Στρατή η οποία τόνισε ότι: «Έγινε ένα μεγάλο βήμα. Υποχρέωση μας είναι να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για την υλοποίηση του έργου. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Στόχος μας θα πρέπει να είναι μέσα στην πενταετία να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο. Για αυτό θα πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπέρα με πρόταση του κ. Κώστα Μπακογιάννη».

Ενώ ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Γιάννης Γκίνης είπε: «Βήμα -βήμα έγινε αυτή η προσπάθεια. Όσο για το επόμενο της χρηματοδότησης κι αυτό θα το καταφέρουμε.»

ΕΠΑΛ

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανέγερσης ΕΠΑΛ στο Δήμο Τανάγρας, ο κ. Β. Περγάλιας είπε ότι: «Αυτό είναι, ανθρωπίνως, αδύνατο στη παρούσα φάση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Χρειάζονται 3 εκατ. ευρώ για την εξεύρεση του χώρου και οικοδόμηση του κτιρίου. Η Alpha Bank μας ζήτησε για το χώρο 2,4 εκατ. ευρώ».