Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Kεριά: Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας

Όλοι θέλουν ένα σπίτι που μυρίζει όμορφα, γι 'αυτό και τα αρωματικά κεριά είναι τόσο...
δημοφιλή. Αλλά, όπως αναφέρει η ειδική στην τοξική έκθεση Sophia Gushée, το κερί και το φυτίλι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία αν δεν είστε προσεκτικοί.

Διαβάστε προσεκτικά για ποιον λόγο μπορεί να θέλετε να ελέγξετε πιο προσεκτικά τα κεριά πριν τα ανάψετε.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κεριών έχουν αλλάξει. Οι πρώιμοι πολιτισμοί έφτιαχναν κεριά από ζωικό λίπος, φυτά και έντομα. Σήμερα, τα κεριά συχνά κατασκευάζονται από παραφίνη, η οποία είναι παραπροϊόν του πετρελαίου.

Εκτός από τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς, ένα αναμμένο κερί εκπέμπει ανθυγιεινούς καπνούς ή σωματίδια. Επομένως, τα συστατικά στα κεριά που καίμε είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας για τους κινδύνους της υγείας μας.

Τι να προσέξετε:

Εξετάστε τα συστατικά κεριών
Τα κεριά συχνά κατασκευάζονται από παραφίνη πετρελαίου, λαχανικά (σόγια ή καρύδα) ή ζωικό λίπος. Προσέξτε ότι μερικά κεριά μπορεί να αναφέρουν μόνο ένα συστατικό, όπως σόγια, αλλά μπορούν να αναμειχθούν με άλλα συστατικά όπως το πετρέλαιο. Συμπληρωματικά συστατικά προστίθενται συχνά για χρώμα, άρωμα, σταθερότητα ή για τροποποίηση των χαρακτηριστικών καύσης.
Λάβετε υπόψη ότι η καύση οποιουδήποτε συστατικού σε εσωτερικού χώρο πιθανότατα θα μολύνει τον αέρα. Αλλά η καύση κεριών με βάση το πετρέλαιο είναι πιο πιθανό να εκπέμψει τοξικά αέρια όπως το βενζόλιο και το τολουόλιο. Η χρόνια έκθεση μπορεί να συμβάλει στην καταστροφή του εγκεφάλου, των πνευμόνων και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναπτυξιακές δυσκολίες όπως ο καρκίνος, οι αλλεργίες και το άσθμα.

Εξετάστε τα φυτίλια
Τα φυτίλια των κεριών είναι συχνά κατασκευασμένα από μέταλλο, βαμβάκι ή και τα δύο. Τα μεταλλικά φυτίλια κεριών βοηθούν να κρατηθεί το φυτίλι σταθερό όταν το κερί που περιβάλλει αρχίζει να λιώνει. Μερικές φορές τα φυτίλια αποτελούνται από αρκετά λεπτότερα πλέγματα. Ενώ η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής κεριών συμφώνησε να διακόψει τη χρήση μολύβδου σε φιτίλια μέχρι το 1974, μερικά φυτίλια κεριών εξακολουθούν να περιέχουν μόλυβδο. Έχει αποδειχθεί ότι μερικές φορές μολύνουν τον αέρα του εσωτερικού χώρου με μόλυβδο σε συγκεντρώσεις πάνω από το όριο.

Αποφύγετε το άρωμα
Τα περισσότερα αρώματα στα κεριά μπορούν να παρασκευαστούν από οποιονδήποτε συνδυασμό χιλιάδων χημικών προϊόντων. Τα περισσότερα συστατικά δεν αποκαλύπτονται, δεν αποδεικνύονται ασφαλή και κατασκευάζονται από πετροχημικά προϊόντα. Από τα σχετικά λίγα συστατικά που μελετήθηκαν, τα αποτελέσματα των δοκιμών εγείρουν ανησυχίες.

Πως θα επιλέγετε "υγιεινά κεριά"

Ενώ το ιδανικό για την υγεία μας θα ήταν να αποφύγουμε την καύση κεριών, σίγουρα κάτι τέτοιο θα ήταν ακατόρθωτο. Κρατήστε την παρακάτω λίστα (όπως την διαβάσαμε στο wellandgood.com) στο μυαλό σας για να είστε σε θέση να επιλέξετε "υγιεινότερα" κεριά.

• Κερί: Επιλέξτε 100% καθαρό κερί μέλισσας χωρίς τεχνητά χρώματα.
• Φυτίλι: Επιλέξτε 100% βαμβάκι.
• Αρώματα: Επιλέξτε αιθέρια έλαια χωρίς άρωμα (καλύτερη επιλογή) ή 100% καθαρά αιθέρια έλαια.
Πηγή