Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Αδήλωτη Εργασία: Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα.


Εκπτώσεις αν γίνει πρόσληψη

Αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αλλάζουν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, προβλέπεται η δυνάτοτητα διαγραφής ασφαλιστικών οφειλών σε περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης ενώ αλλάζει το σύστημα μαθητείας και πρακτικής στις επιχειρήσεις.

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και τίθενται για πρώτη φορά κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών. Επίσης, επιλύονται ασφαλιστικά ζητήματα προς όφελος των ασφαλισμένων.

Το νομοσχέδιο διαμορφώνει νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής.
Έκπτωση στο πρόστιμο

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον όμως προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και υπάρξει τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

Εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, αν ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 5μειώνεται ως εξής:

– Στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,

– Στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και

– Στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.

ΠΗΓΗ