Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ανοιχτή επιστολή της "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" προς τον Περιφερειάρχη για τους πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προς

Τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη

Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Σπανό

Τον Πρόεδρο του Π.Σ. κ. Ψυχογιό

Κοινοποίηση στα ΜΜΕ

Έχουν περάσει πάνω από 20 ημέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας και τα προβλήματα στην περιοχή παραμένουν και οξύνονται.

Περιοχές που συνεχίζουν χωρίς πόσιμο νερό, τα ποτάμια και τα ρέματα ακαθάριστα, τα σχολεία κλειστά, οι δρόμοι με «μπαλώματα», η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ξεκινήσει, τα χαράτσια όμως από τον ΕΛΓΑ και οι απειλές για το δικαίωμα αποζημίωσης «πέφτουν» στους αγρότες, το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής έχει σοβαρές ζημιές….

Τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η Περιφέρεια, κινούμενοι στην ίδια λογική για το τι θεωρούν σημαντικό και προτεραιότητα, δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των πλημμυροπαθών για συνάντηση, ούτε στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όσα δελτία τύπου και να εκδώσετε για τις «ενέργειές» σας, Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση και οι προηγούμενοι από σας, είστε αυτοί που ευθύνονται για τις καταστροφές γιατί δεν είχατε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δεν είχατε κάνει όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με την απόφασή σας για έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο «δια περιφοράς» στις 15-10-18, διαφωνήσαμε πλήρως και κατηγορηματικά και δηλώσαμε ότι δεν συμμετέχουμε σε « δια περιφοράς » τυπικού χαρακτήρα συνεδριάσεις. Δεν συμφωνούμε να υποκαθιστούν τις πάγιες διαδικασίες. Άρα ούτε διαλογική συζήτηση, ούτε ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και κύρια δεν δεχτήκατε να ακούσετε την αγωνία και τις ανάγκες των πλημμυροπαθών. Διαφωνούμε με αυτή τη συνεδρίαση, δεν την αναγνωρίζουμε και απείχαμε. Δεν διαφωνούμε με την επιπλέον πίστωση που ωστόσο είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά με την τακτική σας.

Όπως ενημερωθήκαμε, στις 31-10-18, θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου. Επιμένουμε και ζητάμε, η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στο Μαντούδι, με την συμμετοχή φορέων και κατοίκων από τις περιοχές που έχουν πληγεί, η οποία θα δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε περισσότερες πιστώσεις, μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση και άλλα ενδεχόμενα μέτρα, θα δίνει την δυνατότητα να διατυπωθούν αιτήματα των άμεσα ενδιαφερομένων.

Την ευθύνη της απόφασης την έχετε εσείς. Όποια και αν είναι αυτή, εμείς ζητάμε, στη συνεδρίαση στις 31-10-18, να προηγηθεί και να συζητηθεί ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, η ανάγκη άμεσων μέτρων αλλά και έργων υποδομής. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κύμης –Αλιβερίου, αλλά και συνολικότερα η Ν. Εύβοια και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, αποκατάστασης από τα χιόνια, τις φωτιές, αντιπλημμυρικά έργα κ.λ.π.

20-10-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ