Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων κ. Γιώτας Πούλου για την Παγκόσμια Ημερα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, έχοντας ως σκοπό να αναδείξει την σοβαρότητα του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών και κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Δεν αποτελεί φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στις υποανάπυκτες κι αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά παρουσιάζει έξαρση και στις αναπτυγμένες χώρες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η έμφυλη βία είναι ανεξάρτητη από το μορφωτικό- κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο θυτών και θυμάτων κι άμεσα εξαρτημένο από τις βαθιά ριζωμένες στερεότυπες αντιλήψεις για την κατώτερη θέση της γυναίκας έναντι του άνδρα. Για αυτό τον λόγο καθίσταται επιτακτική η ανάγκη βοήθειας προς τα θύματα, αλλά και ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Η Δημοτική Αρχή και η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Λεβαδέων, έχοντας κατανοήσει τη σοβαρότητα του φαινομένου, προχωρά στη δημιουργία Δομής Κακοποιημένων Γυναικών στην Λιβαδειά, καλώντας τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να μην φοβούνται να μιλήσουν και να αντιδράσουν. Επίσης, αναπτύσσει συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και προβαίνει σε ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.