Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Πώς θα επιλέξεις ξηρά τροφή για το κατοικίδιο σου;


Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care and Nutrition Consultant

Μόλις απέκτησες κατοικίδιο και αναζητάς την καλύτερη ξηρά τροφή; Μιας που ζούμε σε μία...
εποχή όπου η αφθονία και οι αμέτρητες επιλογές κατακλύζουν τόσο τα ράφια των καταστημάτων και τις σελίδες των e-shop όσο και το μυαλό μας, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλήξεις στη… σοφότερη επιλογή για το σκύλο ή τη γάτα σου.

Παρακάτω θα μάθεις ό,τι πρέπει να προσέξεις προκειμένου να προσφέρεις στον τετράποδο φίλο σου μια διατροφή υψηλής και ολοκληρωμένης θρεπτικής αξίας – είτε πρόκειται για την καλύτερη ξηρά τροφή ή κροκέτες.

1. Λάβε υπόψιν πάντα το ηλικιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κατοικίδιό σου
Τα νήπια (κουταβάκια και γατάκια) έχουν τελείως διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία από τα ενήλικα. Αξίζει να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι οι ξηρές τροφές για κουταβάκι (έως 12 μηνών) έχουν διαφορετικούς δείκτες τόσο σε λιπαρά όσο και σε πρωτεϊνες σε σχέση με αντίστοιχες επιλογές για ενήλικα! Αυτό οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού τους για ενέργεια αλλά και για διάπλαση της μυικής τους μάζας.

2. Απόφυγε τροφές που περιέχουν τεχνητά ή χημικά συντηρητικά
Πολλές τροφές χρησιμοποιούν χημικές ουσίες προκειμένου να διατηρήσουν τις ξηρές τροφές και να τις προφυλάξουν από οξείδωση-από το να «χαλάσουν» πρακτικά. Προκειμένου να μην επιβαρύνεις το κατοικίδιό σου με επιβλαβείς ουσίες που θα έχουν μακροπρόθεσμα αρνητική επίδραση στην υγεία του, αναζήτησε τροφές που χρησιμοποιούν φυσικά συντηρητικά όπως έλαιο δεντρολίβανου (rosemary extract), βιτ.C ή και βιτ.Ε.

3. Κάνε αλλαγές
Δεν είναι μεμπτό να κάνεις αλλαγές στην ξηρά τροφή του ενήλικου κατοικιδίου σου –δηλαδή από 12 μηνών και άνω. Κάθε άλλο! Κάθε εταιρία ξηράς τροφής, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών κωδικών της, χρησιμοποιεί ένα κοινό μίγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έτσι λοιπόν με μία αλλαγή από μία τροφή σε κάποια άλλη εξασφαλίζεις ότι, όχι μόνο το κατοικίδιό σου δεν θα βαρεθεί, αλλά θα εμπλουτίσεις και τη διατροφή του με περισσότερα και διαφορετικού είδους θρεπτικά συστατικά. Οι αλλαγές, βέβαια, καλό είναι να αποφεύγονται σε περιπτώσεις συγκεκριμένης πάθησης του κατοικιδίου.

4. Διαχειρίσου έξυπνα τις πεπτικές αλλεργίες
Στην περίπτωση που έχεις διαπιστώσει κάποια διατροφική αλλεργία διάβασε καλά την ετικέτα της τροφής και τα αναλυτικά συστατικά της. Τέτοιου είδους αλλεργίες εκδηλώνονται με εμετό, διάρροια, θαμπό τρίχωμα που πέφτει ανεξέλεγκτα αλλά και έντονη φαγούρα μετά τα γεύματα. Δοκίμασε κωδικούς με τη μικρότερη πιθανότητα να επηρεάσουν το κατοικίδιό σου, αποφεύγοντας τους δύο κύριους αλλεργιογόνους παράγοντες: το κοτόπουλο και τα σιτηρά.

Και θυμήσου: Επιλέγοντας την κατάλληλη κάθε φορά ξηρά τροφή είτε μόνη σου είτε με τη βοήθεια εξειδικευμένου ατόμου στη διατροφή των κατοικιδίων προάγεις τόσο την καλή υγεία του μικρού σου φίλου όσο και την αρμονική συνύπαρξή σας.
Πηγή