Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Μωρό έως 6 μηνών: Τι καταλαβαίνει, τι μπορεί να κάνει!!!



Μωρό έως 6 μηνών: Τι καταλαβαίνει, τι μπορεί να κάνει.

Τι ικανότητες έχει ένα μωρό έξι μηνών;

Οι έξι μήνες είναι ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του παιδιού.

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία γοητεύονται αγγίζοντας αντικείμενα με διαφορετική υφή. Τους αρέσει να «πιάνουν» το νερό, να επεξεργάζονται την υφή κάθε πράγματος που βρίσκεται στα χέρια τους βάζοντάς τα στο στόμα.

Στην ηλικία των 6 μηνών πιθανότατα θα παρατηρεί τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως τα σκουλαρίκια σας, τα λουλούδια στο πουκάμισό σας, τη μύτη στο αρκουδάκι του, κοιτάζοντάς τα επίμονα για λίγα δευτερόλεπτα.


Ομιλία και κίνηση

Η συζήτηση με το μωρό είναι βασικό κομμάτι της γλωσσικής του ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από το πόσο ανόητο σας φαίνεται, προσπαθήστε να συζητήσετε με το μωρό σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενθαρρύνετε τη γλώσσα του. Μετρήστε τις σκάλες καθώς ανεβαίνετε, δείξτε του τα φύλλα στα δέντρα και να ονοματίζετε τα πάντα γύρω του. Η επανάληψη είναι το κλειδί. Όλα τα αποθηκεύονται στον εγκέφαλό τους και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα χρησιμοποιήσουν και να σας μιλήσουν.

Κάποια μωρά επιλέγουν να στηρίζονται στα χέρια τους και να διασχίζουν το δωμάτιο, κάποια άλλα κυλούν σαν βαρελάκια, όποια μέθοδο και αν ακολουθεί το μωρό σας είναι απόλυτα φυσιολογική, οπότε μην ανησυχείτε.
Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη ρουτίνα

Αν σταματήσετε στη μέση ένα τραγούδι που λέτε τακτικά στο μωρό σας, σε αυτή την ηλικία μπορεί να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το πρόγραμμά του. Αν για παράδειγμα μετά το βραδινό μπανάκι, πάντα του κάνετε μασάζ και το ταΐζετε, θα θυμάται το πρόγραμμά του.


Απογαλακτισμός

Από την ηλικία των 6 μηνών μπορεί να σκέφτεστε να ξεκινήσετε να απογαλακτίσετε το μωρό σας. Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για το μωρό καθώς μαθαίνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, υφές και να ξεχωρίζει τα χρώματα των τροφίμων. Είναι μια σημαντική στιγμή τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας και είναι μια μεγάλη εμπειρία σύνδεσης καθώς μαθαίνουν και πειραματίζονται με το φαγητό τους.
Δείτε πώς συμπεριφέρεται ένα μωρό έξι μηνών στο βίντεο που ακολουθεί.