Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΗΒΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.

Φίλοι και φίλες,

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Στη σημερινή μας εκδήλωση δε σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της γενικολογίας, των εύκολων συνθημάτων, των τσιτάτων ή ακόμη και της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε μορφής θέσεων. Την πεπατημένη του θα είμαι ο νέος Δήμαρχος, αλλά θα μάθετε τι και θα κάνω και πώς θα το κάνω αφού εκλεγώ.

Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας δεν αποτελεί ταμπέλα μίας χρήσης. Έχουμε μία παρουσία εννέα χρόνων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οποία λογοδοτούμε και κυρίως αισθανόμαστε την ανάγκη να ισχυροποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παρέμβασή μας.

Δεν κρύψαμε ποτέ ότι στηριζόμαστε από το ΚΚΕ, όμως δε μένουμε εκεί, η πρόθεσή μας δεν είναι να καταγράψουμε απλώς ένα εκλογικό ποσοστό. Είμαστε τμήμα του απλού εργαζόμενου λαού και βιώνουμε τα ίδια καθημερινά προβλήματα. Μας απασχολεί το πώς θα πάρουμε ανάσα, πώς θα σηκώσουμε ανάστημα, με ποιον τρόπο θα αντιστραφεί η απογοήτευση, η λογική του δεν αλλάζει τίποτα.

Αν κάτι μας χαρακτηρίζει είναι ότι από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο ζήτημα, καθορίζουμε τη θέση και τη δράση μας με ένα και μοναδικό κριτήριο. Την υπεράσπιση των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής. Των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, των αυταπασχολουμένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

Δίνουμε το χέρι στους χιλιάδες που βλέπουν την κατάσταση και προβληματίζονται. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε πλασάρουμε εύκολες λύσεις. Στεκόμαστε με σεβασμό πλάι τους, επιδιώκουμε να παλέψουμε μαζί, ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση ή επιλογή του καθενός.

Καλό είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και οι υπόλοιποι συνδυασμοί έχουν συγκεκριμένη πολιτική και κομματική στήριξη, συγκεκριμένη αντίληψη. Για το λόγο αυτό, κανένας από τους τρεις άλλους συνδυασμούς δεν είχε κανένα πρόβλημα, στο όνομα του δήθεν αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των εκλογών, να εγκολπώσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος Δημοτικού Συμβουλίου. Η τράπουλα ξαναμοιράστηκε, με παράγοντες σε θέσεις κλειδιά να προσδοκούν την επανεκλογή τους για άλλη μια φορά.

Το να φύγει η τωρινή Δημοτική Αρχή για να έρθει μία από τις υπόλοιπες υποψήφιες σχεδόν χάνει το νόημά του, αφού όλοι πάνε με όλους.

Το μπαζάρ των μεταγραφών, αντανάκλαση του αντίστοιχου που γίνεται στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αποδεικνύει ότι μεταξύ τους υπάρχει ταύτιση απόψεων στα βασικά ζητήματα.

Είδαμε την ταύτιση και μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια. Ταύτιση στα κύρια θέματα, όπως η αποδοχή του πλαισίου λειτουργίας της τοπικής Διοίκησης, με τον Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώνει και να εμβαθύνει τον Καλλικράτη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η αποδοχή των μνημονίων σε Δήμους και Περιφέρειες, της τραγικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της ανταποδοτικότητας. Η αποδοχή της μετατροπής των Δήμων σε φοροειπράκτορες.

Με δυο λόγια, είδαμε και βλέπουμε συναίνεση στο ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν σας ένας ιμάντας του αντιδραστικού, αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, ο οποίος τα παίρνει από τους πολλούς για να ταϊζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ούτε μπήκαμε ούτε και πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους συγκεκριμένους παράγοντες. Εμείς θέλουμε Δημοτικές Αρχές στο πλευρό του εργαζόμενου, να καταγράφουν τα προβλήματά του και να παλεύουν από κοινού για την επίλυσή τους.



2. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Φίλοι και φίλες,

Κανένα πρόβλημα που απασχολεί τον κόσμο δεν μας είναι ξένο. Όμως με τη λέξη καθημερινότητα καταλαβαίνουμε καταρχήν τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης. Την ανεργία, τη μισή και κακοπληρωμένη δουλειά, τη διαρκή ανασφάλεια, τη φοροληστεία, την ανάγκη να πληρώνεις για τα πάντα, από τον παιδικό σταθμό μέχρι την παραμικρή απασχόληση των παιδιών, το κόψιμο του ρεύματος, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

Αυτή η καθημερινότητα είναι αποτέλεσμα μιας ενιαίας πλιτικής ενάντια στα λαϊκά στρώματα, η οποία σχεδιάσθηκε πολύ προσκετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιήθηκε με εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους από το σύνολο των κυβερνήσεων κατά την περίοδο της κρίσης και μια σειρά από πτυχές της εφαρμόσθηκαν από τις περιφέρειες και τους Δήμους.

Σε όλες λοιπόν τις κάλπες τίθεται το εξής δίλημμα για τους εργαζόμενους. Θα συνηθίσουμε στη μιζέρια και την απογοήτευση, διαλέγοντας κάθε φορά το μικρότερο κακό που πάντα αποδεικνύεται χειόρτερο από το προηγούμενο; Ή θα φωτίσουμε την πραγματική ελπίδα, θα βγούμε πιο ισχυροί την επόμενη μέρα, για να παλεύουμε από καλύτερες θέσεις;

Ποιος δε βλέπει ότι όλα όσα χάσαμε δέκα χρόνια τώρα βρίσκονται έξω από την κεντρική αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα; Ότι παντού στήνονται κάλπικα δίπολα, στα οποία ο λαός χάνει μονά ζυγά; Ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να κυριαρχήσει σιγή νεκροταφείου, να μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα;

Για όλους αυτούς τους λόγους, κάθε τίμιος λαϊκός άνθρωπος, ανεξάρτητα από τις επιμέρους συμφωνίες του, έχει ζωτικό συμφέρον να ενισχύσει στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ, στις τοπικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της Λαίκής Συσπείρωσης. Να ενισχύσει τη μοναδική συγκροτημένη πολιτική δύναμη που λέει την αλήθεια, αγωνίζεται καθημερινά και προτάσσει την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης, την ανάσχεση των επικείμενων μέτρων και την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων.



3. ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ - ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

Δέκα σχεδόν χρόνια πριν, προειδοποιήσαμε ότι με τον Καλλικράτη οι Δήμοι θα καταντήσουν φοροεισπράκτορες και ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί αναφερονταν όπως και οι σημερινοί γενικά κι αόριστα στο καλό της πόλης, στη βούληση να βοηθήσουν κοκ.

Στο μεσοδιάστημα, τόσο πανελλαδικά όσο στη Θήβα, είδαμε ξανά και ξανά τα προεκλογικά οράματα και όνειρα να μετατρέπονται μετεκλογικά σε διαπιστώσεις για το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο βέβαια εφαρμόσθηκε κατά γράμμα.

Το ίδιο πλαίσιο παρέμεινε και με το νέο νόμο του Κλεισθένη, που ψηφίσθηκε πέρυσι. Εξάλλου η όποια κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ περιορίσθηκε στην απλή αναλογική, δηλαδή στο ένα άρθρο από τα 283 άρθρα. Στα υπόλοιπα 282 δε βρέθηκαν διαφορές.

Επειδή λοιπόν το έχουμε ξαναδεί το έργο, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό ότι οι υπόλοιποι συνδυασμοί συζητούν λες και ο Δήμος Θηβαίων λειτουργεί σε κενό αέρος, έχοντας ένα κοφτήριο που του δίνει χρήματα, τα οποία τα διαθέτει όπως επιθυμεί η Δημοτική Αρχή. Στην πραγματικότητα, το κουστούμι που ετοιμάζονται να φορέσουν είναι ήδη ραμμένο στα μέτρα του κρατικού αντιδραστικού μηχανισμού.

Ας αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Δήμος Θηβαίων δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις εδώ και 10 χρόνια, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αναγκαίων θέσεων καλύπτεται με κάθε είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας και πολλές υπηρεσίες του λειτουργούν σε οριακό επίπεδο. Ως εργοδότης έχει περικόψει περίπου 5 - 6 μηνιαίους μισθούς από το προσωπικό, ενώ έχει να δώσει Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, αδιάβροχα, παπούτσια κλπ) από το 2012.

Ο Δήμος της Θήβας υλοποίησε τα προγράμματα επιδότησης της ακραίας φτώχειας, τη στιγμή που δε μείωσε ούτε ένα λεπτό τα δημοτικά τέλη και την τιμή του νερού.

Ο Δήμος Θήβας έσπευσε να αναλάβει την αδειοδότηση των εμπόρων και παραγωγών της ΛαΪκής Αγοράς για να φτάσει στο σημείο να απειλεί με αυτόφωρα λόγω παλαιών οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Δήμος της Θήβας αποδέχθηκε πλήρως την ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, διακομιδή και επεξεργασία απορριμμάτων και ύδρευση. Με απλά λόγια, το σύνολο των σχετικών δαπανών πρέπει να εισπράττεται από τους δημότες.

Την ώρα που η τακτική χρηματοδότηση του Δήμου μας μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, η Κεντρική Ένωση Δήμων, όχι μόνο αποδέχθηκε την τεράστια μείωση, αλλά έχει πια ακόμη πιο προωθημένες και φαεινές ιδέες. Πρόσφατα, ο κ. Πατούλης, Πρόεδρός της, πρότεινε ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους Δήμους.

Όσο για τα πλεονάσματα που διαφήμισε πριν μερικούς μήνες ο νυν Δήμαρχος, είπε τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση τα αποθεματικά των ΟΤΑ πρόκειται το επόμενο διάστημα να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντίστοιχο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών έκανε και η ΔΕΥΑΘ, αφού τα τελευταία χρόνια εξοικονομεί πείπου 600.000 € ετησίως, ωστόσο ούτε σκέψη δεν έχει γίνει για να μειωθούν τα τιμολόγια του νερού στη Θήβα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον τομέα των έργων. Η τακτική χρηματοδότηση για κατασκευή δημοτικών έργων επίσης καταβαραθρώθηκε, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ούτε για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση μίας κεντρικής οδού. Βασική πια πηγή χρηματοδότησης αποτελούν τα Προγράμματα της ΕΕ. Πλην όμως οι συγκεκριμένοι πόροι δε διατίθενται για κάθε είδους έργα.

Εάν εξαιρέσουμε δύο έργα της ΔΕΥΑ και το έργο του βιοκλιματικού πάρκου, δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία δεκαετία δε φτιάχτηκε ούτε ένα σχολείο, ούτε ένας οδικός άξονας, ούτε ένα αρδευτικό ή αντιπλημμυρικό έργο. Έργα βασικών υποδομών και πρώτης ανάγκης είναι πολύ λιγότερο επιλέξιμα σε σύγκριση με έργα που συνδέονται με τη μεγάλη επιχειρηματικότητα.

Στην περιοχή μας συγκεκριμένα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι βρήκαν κάθε δυνατή διευκόλυνση και χρηματοδότηση, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους Δήμους για να αναπτυχθούν τόσο σε παραδοσιακούς, όσο και σε νέους τομείς δραστηριότητας.

Στο διπλανό Δήμο Τανάγρας, ο κ. Μπακογιάννης μαζί με την κυβέρνηση σχεδιάζουν έργα πάνω από 200 εκ. ευρώ, για να ελέγχουν απευθείας οι ίδιοι βιομήχανοι εάν ρυπαίνουν και να καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων. Οι αναμογεννήτριες ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά παντού σαν τα μανιτάρια, αφού δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός στην εγκατάστασή τους. Φυσικά, ενώ όλοι πληρώνουμε μέσω των τιμολογίων την εγγυημένη τιμή πώλησης της πράσινης ενέργειας, τα ρεύματα κόβονται σωρηδόν. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι κατασκευαστικοί όμιλοι αναμένουν περίπου 20 εκατ. ευρώ στη Θήβα για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Επομένως, η άποψη ότι ο Δήμος Θήβας αδράνησε την τελευταία δεκαετία δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι εξυπηρέτησε μέχρι και το τελευταίο αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής και στάθηκε απέναντι σε βασικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Τέτοιες δημοτικες αρχές θέλουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν έχουν όμως ανάγκη από αυτές οι εργαζόμενοι δημότες τους.



4. ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ.

Φίλοι και φίλες,

Η Λαϊκή Συσπείρωση ούτε ήταν ούτε θα γίνει το καλό παιδί των κυβερνήσεων, των Υπουργείων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Απέναντι στη σημερινή κατάσταση προβάλλουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που είναι δίκαια, αναγκαία για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αιτήματα σύγχρονα, που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί.

Μπορούν και πρέπει να γίνουν αντικείμενο κοινής διεκδίκηση, τόσο από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, όσο και από τους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Διεκδικούμε λοιπόν:

§ Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους, με ευθύνη του κράτους. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τους δήμους και των οφειλόμενων σε αυτούς.

§ Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου του “Καλλικράτη” και “Κλεισθένη”, που μετατρέπει τους δήμους σε μακρύ χέρι του κράτους.

§ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ικανό να καλύψει τα αναγκαία έργα υποδομής, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με αντίστοιχα έργα που θα κρίνονται επιλέξιμα.

§ Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμού της ανταποδοτικότητας των τελών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης.

§ Προστασία των δημόσιων χώρων και των δασών από την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση.

§ Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλους τους δημοτικούς τομείς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

§ Δημόσια δωρεάν Παιδεία που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς, χωρίς τροφεία.

§ Δωρεάν, σύγχρονες παροχές Υγείας, με αναβαθμισμένο νοσοκομείο και λειτουργία ιατρείων στα μεγάλα χωριά του δήμου.



Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο Δήμος Θήβας μπορεί να γίνει μία φιλολαϊκή όαση. Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά ότι μια σειρά Δημοτικές Αρχές που είχαν στη διοίκησή τους τη Λαϊκή Συσπείρωση, με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο και με την ενεργή στήριξη του ίδιου του λαού αποτέλεσαν εξαίρεση από το γενικό κανόνα της τρέχουσας περιόδου.

Δήμοι όπως αυτός της Πάτρας, ή της Καισαριανής έγιναν πανελλαδικά γνωστοί για μία σειρά μέτρα που πήραν, όπως η σημαντική μείωση δημοτικών τελών ή ακόμη και η απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων, με την ταυτόχρονη επιβάρυνση των μεγαλών επιχειρήσεων. Η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για εισοδήματα μέχρι τις 25.000 €. Η αξιοποίηση των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου για την απόκτηση και ανακατασκευή σημαντικών δημόσιων χώρων. Η υποστήριξη των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται αφού καλύπτουν παγιες ανάγκες, η προσπάθεια να καταβληθεί ο 13ος και 14 ος μισθός.

Οι συγεκριμένες Δημοτικές αρχές δεν έμειναν σε ένα θεσμικό απλώς ρόλο. Μπήκαν μπροστά για μια σειρά ζητήματα που καίνε τους δημότες τους. Διοργάνωσαν σημαντικές κινητοποιήσεις για το ζήτημα της ανεργίας, αντιστάθηκαν στις δικαοπές ρεύματος, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ανάδειξαν τα προβλήματα της υγείας και της παιδείας, διεκδίκησαν λύσεις από τις κυβερνήσεις και τις Περιφέρειες.


5. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΣ.

Φίλοι και φίλες,

Δίνουμε την προοπτική μιας ισχυρής δημοτικής αρχής, στηριγμένης στις στέρεες πλάτες του λαϊκού κινήματος. Μπροστά στους αγώνες και τις αγωνίες του καθημερινού ανθρώπου.

Μιας αποφασιστικής και διεκδικητικής δημοτικής αρχής, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Έτοιμης να συγκρουστεί με συμφέροντα. Να απειθαρχήσει σε αποφάσεις που επιβάλλονται σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν τάζουμε, θα ήμασταν υποκριτές εάν καλούσαμε τον κόσμο να μας αναθέσει με εργολαβία τις λύσεις στα προβλήματά του. Παλεύουμε στο πλευρό των δημοτών, απαιτώντας από κάθε αρμόδιο φορέα πόρους και συγκεκριμένες λύσεις.

Ιεραρχούμε λοιπόν τις προτεραιότητές μας, σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες του δήμου μας.

§ Προστασία των ανέργων και των φτωχών οικογενειών, για τα δικαιώματα της νεολαίας, τις ανάγκες των νέων ζευγαριών, της τρίτης ηλικίας, των ΑμΕΑ. Μέριμνα για την αλληλεγγύη του λαού και ταυτόχρονα οργάνωση της πάλης του. Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξης των δημοτικών κοινωνικών δομών, με αναβαθμισμένες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες, για όλους όσους τις χρειάζονται.

§ Υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και της ανθρώπινης διαβίωσης. Μπαίνουμε μπροστά για όσους απειλούνται να ξεσπιτωθούν με πλειστηριασμούς των χρυσοπληρωμένων από το λαό τραπεζών. Αγωνιζόμαστε για να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό σε κανένα νοικοκυριό που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Με οργανωμένες κινητοποιήσεις, μαζί με τους μαζικούς φορείς, συμπαραστεκόμαστε έμπρακτα στους δημότες.

§ Απαλλαγή από δημοτικά τέλη – φόρους των μακροχρόνια ανέργων, των πολύτεκνων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ΑμΕΑ και μείωση για τους υπόλοιπους. Αντίστοιχα μέτρα για τα τιμολόγια του ερού στη Θήβα.

§ Διεκδικούμε την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για τη στέγαση του 1ου Δημοτικού, του 2ου Νηπιαγωγείου, του ΕΠΑΛ Θήβας. Σταδιακός έλεγχος αντισεισμικής επάρκειας σε όλα τα σχολεία. Επίλυση του στεγαστικού ζητήματος στο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ Θήβας. Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, αλλά και αξιοποίηση – βελτίωση των αύλιων χώρων και των αθλητικών υποδομών τους, ώστε να χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι της γειτονιάς.

§ Κανένα νήπιο έξω από τους παιδικούς σταθμούς, ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού και κατάργηση των τροφείων για εισοδήματα μέχρι 25.000 €.

§ Ανάδειξη της τραγικής υποβάθμισης των δημοσίων μονάδων υγείας και διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

§ ΕΡΓΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

§ Συγκεκριμένα, έργα ύδρευσης στους οικισμούς όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όπως τα Βάγια και η Αλυκή.

§ Έργα αποχέτευσης, όπως ο βιολογικός καθαρισμός στη ΔΕ Πλαταιών και στη ΔΕ Θίσβης.

§ Αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

§ Διεκδίκηση της ανακατασκευής της οδού Θήβα – Μελισσοχώρι – Καπαρέλλι – Λευκτρα, της οδού Θήβα – Ριτσώνα. Αντίστοιχα, της κατασκευής ασφαλών κόμβων σε Μιχαηλίδη, Καναβάρι, Πυρί, Κοντίτο. Ασφαλτόστρωση κεντρικών οδικών αρτηριών στη Θήβα. Αγροτική οδοποιία

§ Ελεύθεροι χώροι άθλησης και πρασίνου (πλατείες) σε συνοικίες της πόλης (πχ Συνοικισμός, Αγ. Θεόδωροι, Κάτω Εργατικές). Κατασκευή παιδικών χαρών στις συνοικίες της Θήβας και όλα τα χωριά.

§ Ολοκληρωμένη επίλυση του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης (δημτοικός χώρος πάρκινγκ) στο κέντρο της πόλης.

§ Στήριξη των χωριών, ενάντια στην αποδυνάμωσή τους και την πολιτική που την επιβάλλει.

§ Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού του Δήμου για μόνιμη και σταθερή εργασία, αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, καμία σκέψη για παράδοση τομέων σε ιδιώτες. Αξιοποίηση όλου του δυναμικού, όλων των εργαζομένων του δήμου και διεκδίκηση νέων θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε κρίσιμους τομείς, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη παροχή υπηρεσιών και η κατασκευή έργων με αυτεπιστασία, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

§ Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με μετρήσιμους δείκτες στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης. Είμαστε αντίθετοι στην υπό κατασκευή ΜΕΑ, καμία σκέψη για εργοστάσιο κάυσης υπολειμμάτων στην περιοχή μας.

§ Ολοκληρωμένο σχέδιο για το ζήτημα του καταυλισμού των ρομά στο Πυρί. Σχέδιο που καταγράφει επακριβώς την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, περιλαμβάνοντας την κατάργηση του καταυλισμού σε συνδυασμό τη διεκδίκηση κάθε δυνατού μέτρου από τα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας) για την κοινωνική τους ένταξη, με γνώμονα στην εκπαίδευση των παιδιών και την εργασία των ενηλίκων.

§ Με την ευκαιρία και της σημερινής μαύρης επετείου, απομονώνουμε τις φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, την εγκληματική – ναζιστική συμμορία της χρυσής αυγής, που σπεκουλάρειν πάνω στα οξυμμένα προβλήματα, είναι όμως η πρώτη που επιθυμεί τη διαιώνισή τους για να σπέρνει τη μισαλλοδοξία και το δηλητήριο.

§ Έμπρακτη στήριξη του πολιτισμού, της δημιουργίας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού με αναβάθμιση των υποδομών και δημιουργία νέων. Μέριμνα για την ενίσχυση, προβολή και αξιοποίηση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, στήριξη του δημοτικού ωδείου, της φιλαρμονικής και της χορωδίας.

§ Αξιοποίηση, εκσυγχρονισμός και ανάδειξη όλων των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών, ώστε να ικανοποιούν τις λαϊκές απαιτήσεις για σύγχρονους τόπους ψυχαγωγίας και άθλησης, τόσο στην πόλη και κυρίως στις γειτονιές της, όσο και στα χωριά.

§ Αξιοποίηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, με προτεραιότητα το Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και των χωριών.

§ Καθημερινή μάχη στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ. Έμπρακτη στήριξη του Κεντρου Πρόληψης και διεκδίκηση κλειστού θεραπευτικού προγράμματος, ολοκληρωμένης μονάδας απεξάρτησης στη Βοιωτία.

Η παρουσία μας τα προηγούμενα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό για μια σειρά ζητήματα είχε σίγουρα αδυναμίες. Ωστόσο δεν πατήσαμε ούτε μια στιγμή σε δύο βάρκες, ποτέ δε χαϊδέψαμε αυτιά. Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε στα μάτια κυριολεκτικά όλους τους απλούς συνδημότες μας.

Τους καλούμε να σκεφτούν σοβαρά, ανεξάρτητα από τις παρατάξεις και τα κόμματα που μέχρι τώρα ψήφιζαν.

Μόνο η ψήφος στη “Λαϊκή Συσπείρωση”, την παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ στους δήμους και τις Περιφέρειες, είναι κρυστάλλινη και χωρίς δυνατότητα να παρερμηνευτεί. Να γυρίσουν την πλάτη στο πλυντήριο δοκιμασμένων παραγόντων. Να κάνουν την πραγματική διαφορά.

Στην τελική ευθεία μπροστά στις εκλογές, το ψηφοδέλτιο των συνδυασμών μας στο Δήμο αλλά και την Περιφέρεια μας δίνει ώθηση και αισιοδοξία. Συγκροτημένα από ανθρώπους με οξυμένα πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια, που διακρίνονται για την αγωνιστικότητα και την ανιδιοτελή συμπεριφορά τους, την αταλάντευτη θέση τους υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ενωνόμαστε με βάση τα κοινά μας ιδανικά. Προσδιορίζουμε τον αντίπαλό μας, που είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολιτικά του στηρίγματα. Με αυτούς θα τα βάλουμε. Δεν μπορούμε με το ένα χέρι να θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στον τόπο μας και με το άλλο να ενισχύουμε αυτούς που τα δημιουργούν.

Πορευόμαστε με όσους θέλουν μια καλύτερη ζωή, με όσους διεκδικούν φιλολαϊκά μέτρα, που πηγαίνουν τη ζωή μπροστά. Δίνουμε τη μάχη στο πλευρό κάθε απλού συνανθρώπου μας, για να γυρίσει σελίδα στο Δήμο, να γίνει το πραγματικό βήμα προς τα μπρος. Για να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του.


Σας ευχαριστώ