Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Γιατί πλημύρισαν χιλιάδες στρέμματα στη Κωπαΐδα


Ζιώγας Γεώργιος Λιβαδειά 14/4/2019

Δημοτικός Σύμβουλος

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οργανισμός Κωπαΐδας

Γιατί πλημύρισαν χιλιάδες στρέμματα στη Κωπαΐδα

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Φανής Παπαθωμά Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του υποψηφίου Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού θα θέλαμε για αποκατάσταση της αλήθειας, να ενημερώσουμε τους αγρότες της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας που καλλιεργούν στο Κωπαϊδικό πεδίο, ότι οι αρμοδιότητες του πρώην Οργανισμού Κωπαϊδος από το 2014 με το Ν. 4305/2014 μεταβιβάστηκαν στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο και η άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου ανήκει και είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως προκύπτει με το νόμο 4305/2014 άρθρο 61 όπου οι αρμοδιότητες του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας μεταβιβάστηκαν.

Άρθρο 61 1α. Ο «Οργανισμός Κωπαϊδας», Ν.Π.Δ.Δ. με έδρα την Αλίαρτο Βοιωτίας, ο οποίος συνεστήθη με τις διατάξεις του ν.δ. 2488/1953 (Α΄195), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και εποπτεύεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καταργείται την 30ή Νοεμβρίου 2014 και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης………………………

β. Οι σκοποί του Οργανισμού Κωπαϊδας, όπως προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν.δ. 2488/1953 και τις λοιπές κείμενες διατάξεις, καθώς και κάθε αρμοδιότητα αυτού, όπως προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3, μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ΝΔ 2488/1953 προβλέπεται «..….. Ο.Κ. «έχων ως σκοπόν την υπό ενιαίαν κατεύνθυσιν καλλιέργειαν και βελτίωσιν των γαιών του Κωπαϊδικού πεδίου, την λειτουργίαν, συντήρησιν, βελτίωσιν, συμπλήρωσιν και επέκτασιν των υφισταμένων πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων , …κλπ …»

Ο πρώην Οργανισμός Κωπαΐδας, δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα δε έσοδά του προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από τις ανταποδοτικές εισφορές των ωφελούμενων καλλιεργητών που παρά την είσπραξη μόνο του 30- 40% των τελών άρδευσης επί δεκαετίες δεν είχαν παρουσιαστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και με πιο χειρότερες καιρικές συνθήκες, τα σημερινά πλημμυρικά φαινόμενα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (με τις αριθμ. 229/2014 και 146/2016 αποφάσεις)…. εκτός του αρδευτικού τέλους…. Καθιερώνει ανταποδοτικό τέλος στο ύψος των τεσσάρων (4) ευρώ ανά στρέμμα εδαφικής έκτασης για την βελτίωση και συντήρηση των έργων υποδομής της περιοχής (δρόμοι, δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ).

Το ποσό αυτό θα καταβάλλουν όλες αδιάκριτα οι γεωργικές εκτάσεις ( περίπου 300.000 στρέμματα Κωπαΐδας και έξω κωπαϊδικού πεδιου), είναι ανεξάρτητο από την καλλιέργεια ή μη των ιδιοκτησιών. Για τις αρδευόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις οι αγρότες πληρώνουν επιπλέον άλλο τέλος άρδευσης (5 έως 7 ΕΥΡΩ), εκτός του πάγιου, για συντήρηση, λειτουργία αντλιοστασίων, καναλιών άρδευσης, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καύσιμα, κλπ

Ρωτάται την Αντιπεριφερειάρχη κ, Φανή Παπαθωμά :

1) Το ανταποδοτικό τέλος που εισέπραξε η ΠΕ Βοιωτίας (ή εισπράττεται μέσω ΔΟΥ), το 2015, 2016, 2017 και το 2018 από τους αγρότες, ανέρχεται σε εκατομμύρια Ευρώ (περίπου 4.500.000) ποια έργα δημοπρατήθηκαν και έγιναν στην Κωπαϊδας το 2015, 2016, 2017 και 2018 για την βελτίωση και συντήρηση των έργων υποδομής της περιοχής (δρόμοι, δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα;

2) Να δώσετε άμεσα στην δημοσιότητα:

α) Τι χρήματα έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα; (από το πάγιο τέλος και το τέλος άρδευσης)

β) Ποια έργα έχετε εκτελέσει με τα εισπραττόμενα τέλη;

γ) Πότε τα δημοπρατήσετε και ποιοι οι ανάδοχοι;

δ) Ποιο είναι ακριβώς το κόστος αυτών των έργων;

3) Αφού δεν είναι αρμοδιότητα σας, όπως ισχυρίζεστε η βελτίωση και η συντήρηση

των έργων υποδομής της περιοχής Κωπαΐδας (δρόμοι, δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα).

Γιατί βάλατε ανταποδοτικό τέλος (χαράτσι) στους χιλιάδες αγρότες;

4) Εφόσον «δικαιωθήκατε», όπως εσείς επικαλείστε, πρέπει άμεσα τα εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη να επιστραφούν στους αγρότες ή στους Δήμους διότι βάλατε παράνομο ανταποδοτικό τέλος για βελτίωση και συντήρηση των αγροτικών δρόμων που δεν σας ανήκουν.

5) γιατί από το 2014 δεν ζητήσατε εσείς από το νομικό συμβούλιο του κράτους να λύσει το θέμα των αρμοδιοτήτων που από εσάς αμφισβητείται ;

Τέλος τα 40- 42 αντλιοστάσια που συντηρήσατε λογικό είναι διότι εδώ και δεκαετίες κάθε χρόνο γίνονταν συντήρηση διαφορετικά δεν θα ποτίζονταν η Κωπαΐδα.

Γιατί πλημύρισαν χιλιάδες στρέμματα στη Κωπαΐδα:

Α) Διότι τα 4,5 χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική συντήρηση καθαρισμός των αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών, ούτε του οδικού δικτύου, ούτε των κλειδιών αλλά κυρίως ούτε και των δυο μεγάλων αντλιοστασίων απόδοσης 2500 κυβικών μέτρων/ ώρα έκαστο, το μεν ένα είναι εκτός λειτουργίας πάνω από δυο χρόνια το δε άλλο η απόδοσης του έχει πέσει κάτω από τη μισή και δεν μπήκαν έγκυρα σε λειτουργία όταν έπρεπε (δηλ. πριν από τις βροχές)

Β) Δεν έγινε σωστή διαχείριση των υδάτων που πέφτουν στη Κωπαΐδα, δεν έγινε σωστή διοχέτευση των υδάτων, δεν έκλεισαν – άνοιξαν τα σωστά κλειδιά (φράγματα) χωρίς λειτουργία των αντλιοστασίων.

Γ) Με ιδιώτες εργολάβους και εποχιακό προσωπικό ( παρά τις προσπάθειες 2-3 υπαλλήλων της Π.Ε. Βοιωτίας) δεν γίνεται η διαχείριση και συντήρησης του κωπαϊδικού πεδίου χρειάζεται μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η λύση είναι:

1) ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής (Ανω και Κάτω Βοιωτικού Κηφισού και κωπαϊδικού πεδίου) διότι το Κωπαιδικό πεδίο ήταν πάντα μια οντότητα ενιαία και αδιαχώριστη και ένας μοναδικός φορέας είχε την ευθύνη του.

2) Άμεση αποζημίωση των αγροτών που τα αγροτεμάχια των πλημμύρισαν.

3) Άμεση συντήρηση – επισκευή όλων των κλειδιών και αντικατάσταση όλων των μαδεριών που χρησιμοποιούνται στα φράγματα και κλειδιά.

4) Καθαρισμός όλων των αρδευτικών - αποστραγγιστικών καναλιών από τα χόρτα - κλαδιά κλπ

5) Δενδροφύτευση όλων των πρανή των κεντρικών καναλιών.