Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Υπ. Υγείας: «Τέλος» το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους

Στην άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, προχωρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, η τήρηση του νόμου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Αριστοτέλους, με εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων. 

Πρόκειται για μια δέσμευση βασική στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά την εικόνα υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, μέσα στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου.

Στα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον χώρο της υγείας περιλαμβάνονται επίσης πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο και ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.). 

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια θα είναι επίσης η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.) και το ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της Υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. 

Επίσης προωθείται άμεσα η θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία, η ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. 

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας υπάρχει ακόμη η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα, 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας, αλλά και η δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης. 

Τέλος έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022. Πηγή: mononews.gr