Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Όλη η αλήθεια για τα οφέλη των καρότων!



Έχετε σίγουρα ακούσει πως αν τρώτε πολλά καρότα θα σας βοηθήσουν να βλέπετε καλύτερα στο σκοτάδι.

Είναι όμως αλήθεια; Εάν τρώμε κάθε μέρα από αυτά τα λαχανικά θα καταφέρουμε να διαβάζουμε ακόμα και στο σκοτάδι; Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς ισχύει.

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α η οποία συμβάλει στην καλύτερη όραση. Ωστόσο δεν σημαίνει πως εάν τρώτε πολλά καρότα θα βελτιώσετε σημαντικά την όρασή σας και ξαφνικά θα βλέπετε καλύτερα. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως ένας από τους βασικότερους ρόλους της βιταμίνης Α είναι η συμβολή της στη φυσιολογική λειτουργία της όρασης, καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.

Έτσι η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία της όρασης στο σκοτάδι και συγκεκριμένα για την προσαρμογή του οφθαλμού στο σκοτάδι.



Είναι δύσκολο να πούμε ότι η κατανάλωση« x »ποσότητας καρότων θα βοηθήσει στο να βλέπετε καλύτερα, αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής υγιεινής διατροφής, η ικανοποίηση των καθημερινών σας απαιτήσεων βιταμίνης Α θα βοηθήσει στην υγεία των ματιών. Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι σπάνια στο σύγχρονο κόσμο, και απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά και εγκύους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλα αυτά ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές ειδικά αν είναι παρατεταμένη.

Τα καρότα επίσης συμβάλουν στην υγεία του δέρματος, αφού η βιταμίνη Α το προστατεύει από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης. Κάποιες περιορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος.

Τα καρότα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, η οποία είναι είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη ινών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, τη διαχείριση του βάρους, τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα και τη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Ένα φλιτζάνι καρότα έχει 3,5 γραμμάρια ινών , μέρος των 25 γραμμαρίων που θέλετε να πετύχετε να παίρνετε σε μια ημέρα.

Εν κατακλείδι τα καρότα είναι μια καλή επιλογή που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας. Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μαγική θεραπεία. Η κατανάλωση καρότων σε συνδυασμό με μια συνολική υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να λάβετε τα οφέλη για την υγεία του δέρματος και των ματιών σας.

govastileto.gr