Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Βοιωτία: Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης Πρότυπο γαλακτοκομικής μονάδας


https://www.radiothiva.gr

Η Ιερά Μονή Μακαριώτισσης αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς εδώ και πάρα πολύ καιρό λόγω της σύγχρονης και επιτυχημένης παραγωγικής μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Μονή βρίσκεται στην κωμόπολη της Δομβραίνας στο ορεινό τμήμα του νομού Βοιωτία και στις δυτικές πλαγιές του όρους Ελικώνα. 

Η μονάδα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από το 2012, με υπεύθυνο αυτής τον μοναχό π. Αρσένιο ο οποίος εγκαταβίει στη μονή από το 1992. Οι πατέρες της μονής αναγκάστηκαν να αναζητήσουν τρόπους μείωσης των δαπανών καθώς δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και υπήρχε επιτακτική ανάγκη εύρεσης πόρων.

«Ξεκινήσαμε την πρώτη περίοδο το 2012 δοκιμαστικά έχοντας μόνο μια αγελάδα και σιγά-σιγά φτάσαμε σήμερα να διαθέτουμε σήμερα συνολικά 180 αγελάδες.. Έως τότε τις όποιες οικονομικές μας ανάγκες τις καλύπταμε μέσα από τον τομέα κυρίως της αγιογραφίας, αλλά και τα χρηματικά ποσά που είχαμε λάβει από κάποιους δωρητές. Με τα δικά τους χρήματα άλλωστε ολοκληρώσαμε και τα κτίρια της Μονής. Είχαμε στα πρώτα μας βήματα και την πολύτιμη συμπαράσταση του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμου και τότε μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας» δηλώνει ο π. Αρσένιος και συνεχίζει την αναφορά του:

«Όταν ξεκινήσαμε παράγαμε σε καθημερινή βάση 300 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Σιγά-σιγά με την απαίτηση του κόσμου περάσαμε και στην παροχή εμφιαλωμένου γάλακτος. Έτσι, λοιπόν, πήραμε την άδεια για να φτιάξουμε το τυροκομείο με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα να παράγουμε ένα τόνο ημερησίως βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας και μόνο αγελάδες. Παράγουμε πλήρες όσο και ελαφρύ αγελαδινό γάλα. Ωστόσο η πλειονότητα των καταναλωτών προτιμά το πλήρες. Σε κανένα προιόν μας δεν θα βρεθεί ποτέ σκόνη γάλακτος. Όσο για τον στάβλο μας, αυτός έχει μεταφερθεί στην Κωπαίδα- σε μια απόσταση μόλις μιας ώρας από το μοναστήρι» συμπληρώνει ο π. Αρσένιος.

Σύγχρονος εξοπλισμός και ποιότητα

Το τυροκομείο στην σημερινή του μορφή περιλαμβάνει εξοπλισμό, ο οποίος βασίζεται σε κάθε τι σχετικό με την σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της μεταποίησης του γάλακτος.

Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει η δυνατότητα μεταποίησης έως και 12 τόνων σε καθημερινή βάση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παστερίωσης, εμφιάλωση, ψύξεως κ.α. Το έργο της διακίνησης των προϊόντων γάλακτος υπό την επωνυμία «Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης» συνεπικουρούν αυτοκίνητα-ιδιοκτησία της Μονής-προκειμένου να γίνεται η διανομή στην Βοιωτία, σε σούπερ-μάρκετς στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά την ποιότητα της διατροφής των αγελάδων, αυτή ελέγχεται αυστηρά από τους μοναχούς έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει μεταλλαγμένα στοιχεία και να μην έχουνε οι τροφές αυτές υποστεί ραντίσματα.

Σε αυτό το σημείο ο π. Αρσένιος γίνεται ακόμη πιο επεξηγηματικός μιλώντας για τα σύγχρονα συστήματα με τα οποία συνεπικουρείται το έργο της μονάδας: «Σε κάθε πόδι των αγελάδων έχουμε τοποθετήσει ένα ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα σαν ένα μικρό σφουγγαράκι, το λεγόμενο «ποδόμετρο», το οποίο καταγράφει όλη την ζωή του ζώου. Δηλαδή, τι γάλα παράγει, ποια είναι η κατάσταση της υγείας του, πότε είναι σε οίστρο, τι είδος φαγητού έχει καταναλώσει κ.α. Από την στιγμή που το ζώο περάσει μέσα στο χώρο του αρμέγματος, περνά μέσα από μια κεραία. Εκεί λοιπόν όπου κάθεται και αρμέγει καταγράφεται και όλο το ιστορικό της ημέρας. Το σύστημα αυτό προλαμβάνει όλες τις υποκλινικές μαστίτιδες, ενώ συγχρόνως ελέγχει ακόμη και την σύσταση του γάλακτος. Εάν κατά λάθος περάσει μια αγελάδα η οποία έχει λάβει αντιβίωση – κάτι που όμως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί- αυτό έχουμε την δυνατότητα να το διαπιστώσουμε άμεσα. Την ώρα που πέφτουν οι πρώτες σταγόνες γάλακτος πάνω σε ένα ηλεκτρόδιο, εάν το ζώο δεν είναι 100% υγιές τότε αλλάζει η αγωγιμότητα και χτυπά άμεσα ο συναγερμός και κόβεται το άρμεγμα»συμπληρώνει ο π. Αρσένιος.

Τα ζώα δεν αρρωσταίνουν

Είναι απορίας άξιον για τον πολύ κόσμο πώς είναι δυνατόν να έχει αποφευχθεί έως σήμερα η εκδήλωση διάφορων ασθενειών στα ζώα: «Και οι γιατροί οι ίδιοι έχουν απορήσει. Είναι, όμως, πάνω από όλα η ευλογία της Παναγίας. Φροντίζουμε για την υγιεινή διατροφή των ζώων, για αυτό και το κόστος παραγωγής μας είναι υψηλό. Το κάνουμε, όμως, ως λειτούργημα ανταποκρινόμενοι σε αυτό που μας ζητά ο κόσμος. Βγάζουμε μόνο τα απαραίτητα για να πληρώνονται οι 14 εργαζόμενοι στην μονάδα αυτή και για να έχει και το μοναστήρι ένα μικρό έσοδο» καταλήγει ο π. Αρσένιος.

Πηγή: www.newsbreak.gr