Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Παράταση κτηματογράφησης σε περιοχές και της Στερεάς



Παράταση στη συλλογή δηλώσεων στους νομούς Αχαΐας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Μεσσηνίας έδωσε χθες η «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Πρόκειται για τις τελευταίες μιας σειράς περιοχών στις οποίες δόθηκε παράταση τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα οι καταληκτικές ημερομηνίες να μεταφέρονται για τις περισσότερες στα τέλη Αυγούστου.

Μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
• Στις 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων.
• Στις 31 Ιουλίου λήγει η παράταση που δόθηκε για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου.

• Στις 15 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Θάσου και Ροδόπης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.

• Στις 22 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και των νησιών.
• Στις 23 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για το πρώτο κομμάτι της Αχαΐας. Αφορά τους προκαποδιστριακούς Δήμους Αιγίου, Ερινέου (πρώην κοινότητες Ζήρειας, Νέου Ερινέου, Καμάρων) και τις προκαποδιστριακές κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιμίτικων, Δημητροπούλου, Διγελιώτικων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Σελινούντος, Τεμένης του Δήμου Αιγιαλείας.

• Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.
• Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Φωκίδας.
• Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

• Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Λακωνίας, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας, Εύβοιας, Ηλείας και Αχαΐας. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την Αχαΐα αφορά το υπόλοιπο των Δήμων Ερυμάνθου, Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων.

• Την 1η Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για τις περιφερειακές ενότητες Λήμνου και Λέσβου.
Υπενθυμίζεται πως υπό κτηματογράφηση βρίσκεται σήμερα το 63,4% της έκτασης (περίπου 16,5 εκατ. δικαιώματα), ενώ απομένουν να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις τελευταίες πέντε περιοχές (υπόλοιπο Ηρακλείου, Ρέθυμνο, Χανιά, Κυκλάδες, Κέρκυρα-Θεσπρωτία).

Παράλληλα με το κτηματολόγιο «τρέχει» και η κατάρτιση των δασικών χαρτών. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί το 44,4% (αντιστοιχεί σε έκταση 58,5 εκατ. στρεμμάτων), ενώ σε διάφορα στάδια (κατάρτισης, πρώτης ή δεύτερης ανάρτησης) βρίσκεται το υπόλοιπο 55,2% (αντιστοιχεί σε έκταση 72,6 εκατ. στρεμμάτων). Εκτός από τα δύο μεγάλα έργα, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» οργανώνει την περίοδο αυτή τη νέα δομή του κτηματολογίου. Η νέα δομή, που θα υποκαταστήσει τα 390 άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία (ως έχουν σήμερα), αποτελείται από μια δημόσια κεντρική υπηρεσία με 17 κτηματολογικά γραφεία (ένα σε κάθε Περιφέρεια, πλην της Αττικής που θα έχει τρία και της Κεντρικής Μακεδονίας που θα έχει δύο) και 75 υποκαταστήματα (σε μεγάλες πόλεις ή νησιά). Το πρώτο υποκατάστημα κτηματολογικού γραφείου ιδρύθηκε τον Απρίλιο στη Βέροια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για πολλές ακόμα περιοχές. Πηγή www.kathimerini.gr