Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Έξαρση της εγκληματικότητας






Έξαρση της εγκληματικότητας τον τελευταίο μήνα στην περιοχή ευθύνης του Τμήματος Σχηματαρίου, με τους κάθε είδους κακοποιούς να αλωνίζουν ανενόχλητοι αφού το Α.Τ. Σχηματαρίου με το προσωπικό που έχει δεν μπορεί να αστυνόμευση την περιοχή.
 . Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Γιαννάκης ζήτησε πολλές φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση την ίδρυση ενός Τμήματος Ασφαλείας στο Σχηματάρι χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τώρα, με το νέο Υπουργό – επιτυχημένο από την προηγούμενη θητεία του – κ. Χρυσοχοϊδη και το νέο (;) Υπουργείο με το νέο όνομα (!) περιμένουμε κάτι να γίνει ώστε να ή να επανδρωθεί με την προβλεπόμενη δύναμη το Α.Τ. Σχηματαρίου ή να ιδρυθεί Τμήμα Ασφαλείας, ώστε οι πολίτες να νοιώσουν ασφάλεια με τον αστυνομικό να προστατεύει αυτόν και όχι να είναι ορντίναντσα του κάθε μεγαλόσχημου.
Το Α. Τ. Σχηματαρίου με προβλεπόμενη δύναμη 34 άτομα, έχει μόνο 21 – μαζί με τους τρεις αξιωματικούς - εκ των οποίων 4 άτομα σε αναρρωτικές ή κανονικές άδειες καλείται να εκπληρώσει τις υπέρμετρες υποχρεώσεις του με τα υπόλοιπα 17 συμπεριλαμβανομένων των Αξιωματικών οι οποίοι βγαίνουν κανονικά πληρώματα ή κάνουν χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας. Δεν είναι η δουλειά του Αξιωματικού να βγαίνει περιπολία σαν απλός αστυφύλακας. Η δουλειά του είναι να συντονίζει και να διοικεί...
Αναφέρουμε τις υποχρεωτικές υπηρεσίες που πρέπει να βγάζει ένα τμήμα της περιφέρειας σε 24ώρη βάση. Αξιωματικό Υπηρεσίας, σκοπό σε στεγασμένο χώρο, οπλισμένο έξω από το τμήμα, χειριστή τηλέτυπου που χειρίζεται τα εισερχόμενα και εξερχόμενα σήματα και δύο άτομα πλήρωμα ενός περιπολικού, πρέπει να τονιστεί ότι ένα περιπολικό στην αχανή περιοχή μας με στρατηγικούς στόχους δεν επαρκεί. Σύνολο πέντε (5) άτομα. Επί τρεις (3) βάρδιες συν μία εφεδρική για άδειες, κωλύματα κ.λπ. Απαιτούμενα άτομα είκοσι (20) σε ένα τμήμα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Ερχόμαστε τώρα στο Τμήμα Σχηματαρίου με ευθύνη από Οινόφυτα, Σχηματάρι, Δήλεσι μέχρι Δερβενοχώρια. Μια τεράστια περιοχή με στρατηγικούς στόχους και πληθώρα βιομηχανιών εν δυνάμει στόχοι κακοποιών.
Εκτός της φύλαξης των πολιτών και επιχειρήσεων από τα κακοποιά στοιχεία, το Α. Τ. Σχηματαρίου έχει να διεκπεραιώσει και άλλες υποχρεώσεις όπως γραφειοκρατική διαδικασία επίδοσης εγγράφων κ.λπ. Στην περιοχή ευθύνης της μένουν και δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως, πάνω από 5.000 νόμιμοι και γύρω στις 7.000 μη νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες, των οποίων τα προβλήματα καλείται να δώσει λύσεις το Α.Τ. Σχηματαρίου. Δεν φτάνει αυτό, φορτώνεται λαθρομετανάστες και από άλλα τμήματα για φύλαξη, σε ένα κρατητήριο που μπορεί να φιλοξενήσει έξη (6) άτομα, να γεμίζει μέχρι και σαράντα άτομα!
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ζώα. Πρέπει να φάνε, να πάνε στην τουαλέτα κ.λπ. και την ευθύνη την έχει ένας απλός αστυφύλακας που θα ζητήσουνε την κεφαλή του επί πινάκι αν συμβεί κάτι.
Τελευταία υπήρξε μια έξαρση της εγκληματικότητας στα Οινόφυτα με κλοπές αυτοκινήτων, διαρρήξεις σπιτιών, με τους πολίτες να νοιώθουν στο πετσί τους την ανασφάλεια. Ο πολίτης θέλει να βλέπει το περιπολικό να περνάει από τη γειτονιά του για να νοιώσει ασφαλής. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.
Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι μόνο σε μία μόνο ημέρα, υπήρξαν 6 ατυχήματα στον παράδρομο της Ε. Ο. Αθηνών – Λαμίας μετά από την αύξηση των διοδίων – άλλη πονεμένη ιστορία αυτή – που κλήθηκε να λύσει το Α. Τ. Σχηματαρίου.
Σύμφωνα με  στατιστικά στοιχεία, το Α. Τ. Σχηματαρίου καλείται να αστυνόμευση έκταση περίπου 200 χιλ στρεμμάτων με συνολικό πληθυσμό πάνω από 36.000 κατοίκους, που τους θερινούς μήνες αγγίζουν τους 70.000 λόγω... Δήλεσι. Λόγω της βιομηχανιών, υπάρχει ζητήσει εργατικού δυναμικού και πέραν των ελλήνων, απασχολούνται πάνω από 6.000 μόνιμοι οικονομικοί μετανάστες, ενώ βρίσκουν δουλειά στην βιομηχανική ζώνη και λαθρομετανάστες όχι μόνο από τους όμορους Δήμους, αλλά και την Εύβοια και Αττική που αγγίζουν τις 70.000 άτομα.
Φανταστείτε τώρα, τους εργαζόμενους που μετακινούνται στις παραλλήλους της Ε.Ο. τα πρωινά και απογεύματα όταν πάνε ή σχολάνε από τη δουλειά τους. Μόνο η ΕΑΒ έχει γύρω στις 3.500 εργαζόμενους, συν την 114 Π.Μ., ΙΚΑ Οινοφύτων, Τράπεζες (πολλάκις στόχος ληστών) που εδρεύουν σε Οινόφυτα και Σχηματάρι και λοιπά εργοστάσια και βιοτεχνίες των οποίων οι εργαζόμενοι διαμένουν εκτός περιοχής, το μέγεθος του φόρτου της παράλληλης της Ε.Ο. Δεν έφτανε αυτό, ήλθε και προστέθηκε και το ακριβό τέλος των διοδίων που επιβάρυνε την κίνηση στην παράλληλη, για να... δέσει το σιρόπι.
Πάντως, παρά τα πενιχρά υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει το Α. Τ. Σχηματαρίου έχει εξιχνιάσει πολλές από τις ληστείες και κλοπές που έχουν γίνει στην περιοχή. Εκτός από τα παραπάνω, οι αστυνομικοί έχουν να φυλάξουν και την ομάδα του Δήλεσι αφού ανήκει στην Δ' Εθνική με έδρα το Στάδιο Οινοφύτων. Αυτό το τελευταίο, πιστεύω να το απολαμβάνουν...
Αναφέραμε για υλικοτεχνικό υλικό. Στην εποχή της τεχνολογίας, το τμήμα τρία περιπολικά και ένα συμβατικό όχημα ολοκαίνουργια με πάνω από... 300.000 χιλ. το καθένα! Πάλι καλά που παίρνουν μπρός... Άντε να κάνεις καταδίωξη μ΄ αυτά τα οχήματα... Αν σκεφτούμε ότι μόνο το αχανές Δήλεσι είναι αδιάβατο χωρίς να έχει τζιπ 4x4, καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητο είναι ένα τζιπ στο Α. Τ. Σχηματαρίου το οποίο δεν διαθέτει!
Εκτός των άλλων, η περιοχή μας έχει το προνόμιο να είναι η γενέτειρα μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του οποίου η γενέτειρα είναι τα Οινόφυτα. Αυτό και μόνο δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις στο προσωπικό του Α. Τ. Σχηματαρίου.
Όλα όσα αναφέρθησαν παραπάνω στοιχειοθετούν την ανάγκη της επάνδρωσης του Α. Τ. Σχηματαρίου ή της ίδρυσης Τμήματος Ασφαλείας ώστε οι πολίτες να νοιώσουν ασφαλείς. Ο παλιός - νέος και έμπειρος υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης είναι σίγουρο ότι θα ενδιαφερθεί για την ανασφάλεια που νοιώθουν οι πολίτες της περιφέρειας και θα επανδρώσει τα τμήματα ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ολοένα υποχρεώσεις τους.
Εντωμεταξύ και ο Δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος τρομαγμένος από την αυξανόμενη συνεχώς εγκληματικότητα στην περιοχή – έχει ζήσει μία ληστεία στα Οινόφυτα σαν Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας – έστειλε στο αρμόδιο υπουργείο την παρακάτω επιστολή: Θέμα: Σύσταση Τμήματος Ασφαλείας στα Οινόφυτα
Κύριε Υπουργέ,
Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσουμε για την δραματική αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή του Δήμου Οινοφύτων.
Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος μας γνωρίζει σειρά εγκληματικών ενεργειών, πολλές από τις οποίες μένουν ανεξιχνίαστες (απαγωγές, κλοπές, ληστείες, λαθρομετανάστευση), κλονίζοντας το αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας των πολιτών μας.
Το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου δηλώνει αδυναμία για την άσκηση σωστής αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του (Σχηματάρι, Οινόφυτα, Δήλεσι, Τανάγρα), λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η έκταση που αστυνομεύεται από το Α. Τ. Σχηματαρίου ανέρχεται στα 197.500 στρέμματα, με συνολικό πληθυσμό 36.000 κατοίκους, οι οποίοι – τους θερινούς μήνες – αγγίζουν τους 70.000 κατοίκους, λόγω  του παραθεριστικού Δηλεσίου.
Ο Δήμος μας με αίσθημα ευθύνης και βάσει του νομοθετικού πλαισίου, δρομολογεί την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης και Παραβατικότητας (άρθρο 84 του νόμου 3463/2006) και την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό.
Λόγω της έξαρσης της βαρύνουσας εγκληματικότητας, οι ενέργειες μας αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα η σύσταση Τμήματος Ασφαλείας στον Δήμο Οινοφύτων, με σκοπό την αποσυμφόρηση του Α. Τ. Σχηματαρίου και την άσκηση αποτελεσματικής αντεγκληματικής  πολιτικής.
Πιστεύουμε ότι οι λόγοι του αιτήματος μας θα τύχουν της κατανόησης σας και η σύσταση του Τμήματος Ασφαλείας θα ιεραρχηθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου σας.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος οινοφυτων 
Γεώργιος Θεοδωρόπουλος