Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία Β. Τόγια στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

για την συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2010

Ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος για την οικονομία και για τη χώρα. Τα σημερινά δε πρωτοσέλιδα του Τύπου εμφανίζουν την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και τρομακτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι οι προσπάθειες που θα χρειαστεί να καταβληθούν είναι επίπονες και πρέπει να είναι και επιτυχημένες.
Εκείνο που δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς, ειλικρινά, είναι η στάση της Ν.Δ. Εισαγωγικά λέω, ότι η Ν.Δ. είναι η πρώτη που θα έπρεπε να ψηφίσει αυτόν τον Προϋπολογισμό, από στοιχειώδες λόγους ευθιξίας και από τους στοιχειώδεις λόγους ανάληψης ευθύνης. Δεν είναι σοβαρό οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. να εμφανίζονται εδώ και να βρίσκουν διάφορα άλλοθι είτε για την κατάσταση της οικονομίας που παρέδωσαν, είτε και για την κατάσταση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ή του Προϋπολογισμού που θα ακολουθήσει. Είναι και μάταιο, αλλά είναι και αστείο.
Το πρόβλημα του Προϋπολογισμού και γενικά της οικονομίας πρέπει να ξεκινήσει από τα αυτονόητα. Πρώτο αυτονόητο, στην Ελλάδα δεν έχουμε σοβαρά στοιχεία. Όλα τα στοιχεία αμφισβητούνται από όλους. Αμφισβητούνται και εντός του Κοινοβουλίου και εκτός. Αμφισβητούνται από Διεθνείς Οργανισμούς. Αμφισβητούνται από εκείνους που έχουν αναλάβει την προσπάθεια ελέγχου ή εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Δεν αμφισβητούνται μόνο, αλλά θεωρούνται και διάτρητα. Θεωρούν ότι γίνονται διάφορα κόλπα, σαν και αυτά που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ.