Με την υποστήριξη της Νομαρχίας Βοιωτίας και του Νομάρχη Κλέαρχου Περγαντά, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου, στην Αθήνα, ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με θέμα «Ασωπός, μια ανοικτή περιβαλλοντική πληγή : παρόν & μέλλον». Ήταν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με πλήθος ομιλητών κυρίως από τον επιστημονικό χώρο, οι οποίοι εμπεριστατωμένα παρουσίασαν τα ζητήματα του Ασωπού, καθώς και τις κατευθύνσεις για την απορρύπανση και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε το διαχρονικό πρόβλημα του Ασωπού, το οποίο εστιάζεται σε δύο βασικούς άξονες : στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού χρήσεων γης, καθώς και στην πολυνομία, αντιφατικότητα και ασάφεια του θεσμικού πλαισίου.
Όπως είπε ο Νομάρχης «Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Νομαρχίας και της Αυτοδιοίκησης οδήγησαν σε μια σειρά μέτρων από το ΥΠΕΚΑ, η υλοποίηση των οποίων δρομολογεί τη λύση στα προβλήματα του Ασωπού. Συγκεκριμένα προωθούνται :
- Η έκδοση νέου Νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των νερών, η οποία θα καταργεί αναχρονιστικές διατάξεις, με βάση τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί βιομηχανίες, που διαθέτουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό.
- Η συγκρότηση Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων για την συστηματική παρακολούθηση της περιοχής.
- Η αναμόρφωση της Νομοθεσίας για τις βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα και η αναθεώρηση των περιβαλλοντικών τους όρων μέσα στο 2011.
- Η ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου για την προστασία και την ανάδειξη του Ασωπού ποταμού, καθώς και για τον έλεγχο των χρήσεων γης της «άτυπης» βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
- Η εξασφάλιση κονδυλίων πάνω από 40.000.000 € για τη διάγνωση των επιπτώσεων της ρύπανσης σε εδάφη και νερά και των τρόπων αποκατάστασης της ποιότητάς τους.
Σημαντικά βήματα γίνονται για την τροφοδοσία των επιβαρυμένων περιοχών με νερό ύδρευσης, και συγκεκριμένα :
- Η Θήβα και τα Οινόφυτα θα τροφοδοτούνται για τα επόμενα 2-3 χρόνια με νερό από το Μόρνο. Στη δέσμευση αυτή της ΕΥΔΑΠ προστίθεται και η συνεχής παρακολούθηση της λειτουργίας των διυλιστηρίων, καθώς και η δυνατότητα συμπληρωματικής υδροδότησης από την Υλίκη, μετά την παρέλευση της τριετίας, αν παραστεί ανάγκη.
- Δρομολογούνται τα απαραίτητα έργα για την υδροδότηση με νερό της ΕΥΔΑΠ, για τους οικισμούς Ελαιώνας και Νεοχωράκι.
- Για τα Βάγια θα διερευνηθεί σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, η δυνατότητα υδροδότησης από εναλλακτικές γεωτρήσεις.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα τροφοδότησης της περιοχής, με αρδευτικό νερό από την Υλίκη. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και θα υποβοηθείται η απορρύπανση των υπόγειων νερών»