Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πυραμίδα της Θήβας

Ο κ.Σπυρόπουλος είναι ο Αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Πυραμίδα της Θήβας πριν 38 χρόνια.
Τον τελευταίο καιρό και μετά από πίεση πολιτών της Θήβας, και μέσα από την ανάγκη για να φτιάξουμε το μέλλον μας μέσα από το παρελθόν μας, το θέμα της Πυραμίδας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Η υπόσχεση που έχουμε από την πλευρά του Δήμου για τη δημιουργία Συλλόγου Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας είναι σημαντική.

Σας παραθέτω ένα κείμενο για να πάρετε μια εικόνα.
Κάτι τους φοβίζει και απαγορεύουν την είσοδο στο εσωτερικό του λόφου του Αμφείου» είχε δηλώσει πριν δυο χρόνια ο Αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που ανακάλυψε την βαθμιδωτή πυραμίδα, αλλά δεν ολοκλήρωσε την ανασκαφή , καθώς τον μετέθεσαν ξαφνικά και έκλεισαν την είσοδο της οροφής με τσιμέντο…

Ο κ. Σπυρόπουλος, το 1973, στηριζόμενος στις περιγραφές του Παυσανία, που ανέφεραν πως στον λόφο του Αμφείου υπάρχει κοινός τάφος για τον Ζύθο και τον Αμφίωνα, ξεκίνησε δοκιμαστικά τις ανασκαφές και σκάβοντας με την ομάδα του, από το κέντρο του τύμβου, κατέβηκαν ένα πηγάδι 20 μέτρων, όπου ανακάλυψαν ότι όλος ο λόφος του Αμφείου δεξιά και αριστερά ήταν κομμένος σε καταπληκτικές γαλαρίες ύψος 5 μ. και πλάτος 1,5 μ. , ενώ συνέχεια εύρισκαν κόχες
Έπεσε, δηλαδή, πάνω στον τεράστιο κιβωτιόσχημο τάφο, τον μεγαλύτερο στον Ελλαδικό χώρο, που μέσα είχε δυο αποθέτες, που αντιστοιχούν σε δυο νεκρούς, ενώ μέσα στον τάφο και λίγο έξω από αυτόν βρήκαν 4 χρυσά κοσμήματα και άλλα μικρά κομματάκια από χρυσό διάκοσμο, τα οποία δεν ήσαν στη θέση τους, γιατί ο τάφος ήταν κλεμμένος.
Συνε3χίζοντας την έρευνα του ανακαλύπτει πως πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων βαθμιδωτή λαξευτή πυραμίδα τριών επιπέδων στις οποίας την κορυφή βρέθηκε ο πανάρχαιος τάφος των Διόσκουρων Ζήθου και Αμφίονος!
Η πυραμίδα έχει ύψος 33 μέτρα περίπου, που ακόμη και σήμερα εύκολα παρατηρεί ο οποιοσδήποτε την γεωμετρία του χώρου καθώς και τα επίπεδα της πυραμίδας.
Η χρονολόγηση του μνημείου, που επέφερε και έριδες, υπολογίζεται γύρω στα 2700 πχ. ανατρέποντας την επίσημη συμβατική ιστορία, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και πιστοποιεί την ύπαρξη ενός ακόμα μεγάλου Ελληνικού πολιτισμού , των Μινύων που μόνο μυθικός δεν είναι.
Άρχισαν τότε οι κριτικές και ο πόλεμος για την χρονολόγησή του μνημείου, είχε έρθει στην Θήβα και ο 80χρονος Γερμανός καθηγητής της Βιέννης Φριτς Σταινμάγιερ, ο οποίος δέχτηκε την θεωρία του κ. Σπυρόπουλου, πλην όμως του ζήτησε να κατεβάσει την χρονολογία, προκαλώντας την αντίδραση του Έλληνα Αρχαιολόγου «Μα αν κατεβάσω την χρονολογία τότε χάνει την αξία του το μνημείο το οποίο δεν βρίσκεται στην ουρά της εξέλιξης αλλά στην κορυφή αφού είναι το αρχαιότερο τυμβοειδές μνημείο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είχε απαντήσει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος κατέθεσε την έρευνα του στην Φιλοσοφική Σχολή, ανακηρύχθηκε ομόφωνα υφηγητής και θα συνέχιζε την έρευνα, αλλά ξαφνικά τον μετέθεσαν και η είσοδος του πηγαδιού κλείστηκε με τσιμέντο από την τότε έφορο αρχαιοτήτων.
τότε ο Έλληνας Αρχαιολόγος..
Σήμερα 30 χρόνια μετά τις αξιολογήσεις του Θ. Σπυρόπουλου, ουδείς στην διεθνή βιβλιογραφία αμφισβητεί την χρονολόγηση του Αμφείου, και των χρυσών κοσμημάτων κι ευρημάτων, τα οποία ανήκουν σε μια εποχή που συμπορεύεται με την παράδοση και ότι πρόκειται για τον διπλό τάφο των Ζύθου και Αμφίωνα.
Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν, έχουν να κάνουν με την πυραμίδα, είναι ελάχιστες όμως, με τους διαπρεπέστερους αρχαιολόγους να μιλούν για τον μεγαλύτερο τύμβο της Ελλάδας που έχει τη μορφή γήινης πυραμίδας στο Αμφείο της Θήβας.
« Όχι κύριοι. Θα αναστραφεί αυτή η πορεία είτε το θέλετε είτε όχι. Θα καταλάβετε ότι στην Ελλάδα από το 2.500 π.χ μέχρι το 1750 π.χ υπάρχει μια τεράστια πολιτισμική ανάπτυξη που δεν ξανάγινε ποτέ. Όλη η Μεσογειακή ζώνη έχει επηρεαστεί από τον ελληνικό πολιτισμό. Και η ίδια η Αίγυπτος στην υιοθέτηση του πυραμιδικού σχήματος ακολουθεί την Ελλάδα. Και απόδειξη δεν αποτελεί μόνο το περίοπτο μεγαλόπρεπο ασύγκριτο μνημείο του Αμφείου. Θέτουμε υπό την κρίση της πόλης και των επιστημόνων το θέμα: Δέχεστε αυτά που περιγράφω ότι είδα, δέχεστε μήπως ότι είναι υδραγωγείο κατά τον Κεραμόπουλο ή μήπως πως αποτελεί φυσικό φαινόμενο; Ότι και να δέχεστε, αξίζει τον κόπο να διαθέσουμε ένα μεροκάματο μόνο για να ρίξουμε το μικρό παραπέτασμα του χώματος πλαϊνής εισόδου, προκειμένου να μπούμε μέσα και ανακαλύψουμε πως το συγκεκριμένο σχήμα που βρέθηκε και υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά την ανακάλυψη του εκπληκτικού μνημείου στη Θήβα, το οποίο η Ελληνική πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί και κάθε προσπάθεια για την ανάδειξή του προσκρούει στην ειρωνεία, δοκησισοφία και το κατεστημένο, το οποίο τελεί με την εντύπωση της αλάθητης γνώσης» υπογραμμίζει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται επανειλημμένα στην Θήβα, προσκεκλημένος επισκεπτών και Συλλόγων, προκειμένου να αναφέρεται στο θέμα και το μεγαλείο της Θήβας, καθώς έχει φέρει στο φώς τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης…
Άλλωστε, κάθε φορά και πάνω από την είσοδο της πυραμίδας, δεν παραλείπει ποτέ, να προκαλεί τους τεχνιέντως παραπλανημένους κωφεύοντες αρμοδίους να τον διαψεύσουν ή όχι με την συνέχιση των ερευνών .
Την Κυριακή μάλιστα, προτάθηκε η ίδρυση σχετικού συλλόγου, που θα αναδείξει και θα ενεργήσει προς κάθε κατεύθυνση την πυραμίδα του Αμφείου, γεγονός που έγινε αποδεκτό, επιτέλους, και από την πλευρά του Δήμου.
Φτιάξαμε μια Σελίδα στο facebook για την Πυραμίδα της Θήβας. Αν επιθυμείτε γίνετε μέλη.
Ο σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

http://www.facebook.com/#!/pages/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%98%CE%AE%CE%B2%CE%B1%CF%82/254589554610014