Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Χάσαμε 25% του μισθού και θέλουν και άλλα μέτρα τον Ιούνιο




- 5.000 ευρώ έχασε κάθε Έλληνας πέρυσι
- “Αυξήστε φόρους – μειώστε μισθούς” η συνταγή που... σκοτώνει την οικονομία
- Η ύφεση βαθαίνει και η τρόικα επιβάλει νέα μέτρα

Μπορεί ο νυν υπουργός Οικονομικών να δηλώνει στη Wall Street Journal πως “είναι προφανές ότι αν ο δρόμος της προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομος , το τίμημα για την ανάπτυξη θα ήταν μικρότερο”, όμως όλα δείχνουν ότι μόνο απότομος δεν θα είναι αυτός ο δρόμος.

Ήδη η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος ανέβασε την ύφεση στο 5% από το 4,7& που είχε προβλεφθεί και με βάση αυτή την πρόβλεψη είχαν συμφωνηθεί και τα μέτρα με την τρόικα και έτσι τώρα είναι ορατός ο κίνδυνος η τρόικα κατά στον έλεγχο του Ιουνίου να ζητήσει πρόσθετα μέτρα για φέτος.

Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% όχι το 2014 αλλά ένα χρόνο αργότερα) εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες σε επίπεδο Ε.Ε.
Αυτό βέβαια περιλαμβάνει “εάν” και “εφόσον”, δηλαδή όρους και οι όροι που έχουν επιβληθεί ως τώρα μάλλον προς άλλη κατεύθυνση οδηγούν και όχι προς χαλάρωση, παρά το γεγονός ότι από Γαλλία έρχονται μηνύματα “για ανακούφιση των Ελλήνων” (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).

Ήδη πάντως και σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι Έλληνες υποφέρουν από μειώσεις μισθών, αύξηση της φορολογίας και μεγάλη ανεργία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο 2011 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 25%, ο μέσος Έλληνας είδε το εισόδημά του να πέφτει από τις 20457 ευρώ στις 15.729, χωρίς σε αυτό να υπολογιστεί και η αύξηση στον πληθωρισμό.
Την ίδια ώρα φόροι και χαράτσια έρχονται το ένα μετά τον άλλο και τα λουκέτα επίσης.
Ενώ η ύφεση μεγαλώνει μαζί και η ανεργία, στη χώρα δεν υπάρχει καμία χαλάρωση φόρων ή εισφορών.

Μετά και το κούρεμα κλείνει και η πόρτα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αυτή τη στιγμή φτάνουν στο 38% κάνοντας απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση της ανεργίας.
Ήδη λόγω φόρων τα δύο στα δέκα ευρώ του μισθού δεν καταλήγουν ποτέ στην τσέπη του εργαζόμενου και αυτά πριν καν υπολογιστούν οι μειώσεις 22% στον ιδιωτικό τομέα και πριν καν αρχίσουν οι νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.