Με απόφαση του το δικαστήριο έκρινε ότι η εκ περιτροπής εργασία ισοδυναμεί με απόλυση.
Στην δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας αναφέρεται με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει στην εντεινόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας με την 263/2012 απόφασή του αναγνωρίζει ότι η επιβολή εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την εβδομάδα ισοδυναμεί με απόλυση και υποκρύπτει την επιθυμία του εργοδότη να αποφύγει την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, ειδικά όταν ο εργαζόμενος έχει και πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.
Επίσης αναγνωρίζει ότι εφόσον ο εργαζόμενος έχει επιφυλαχθεί για τα δικαιώματά του, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει την εργασία του και να αναλάβει τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με τους νέους όρους και στη συνέχεια να δώσει το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής.
Την ίδια, σε μια άλλη υπόθεση, ο Συνήγορος του Πολίτη, έκρινε καταχρηστική την μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας σε εργαζόμενες μετά από άδεια μητρότητας.
Στη έκθεση του ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει, μάλιστα, πληθώρα αυθαιρεσιών σε βάρος εργαζομένων, λόγω του ασαφούς θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τους κανόνες επιβολής εκ περιτροπής εργασίας.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, η εκτόξευση της σύγχρονης αυτής μορφής ομηρίας των εργαζομένων, αποδεικνύει την ανάγκη κατάργησης "όλων αυτών των μορφών ευελιξίας στην απασχόληση, που οδηγούν στην εμπέδωση της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις" .ΜΙΝΑ ΠΕΠΠΑ
pheme.gr