Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης εξετάζει ο Δ. Αλιάρτου . Τι κάνουν οι άλλοι δήμοι?


Φουσκωμένους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές, που μένουν εμβρόντητοι με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη Βοιωτία ο Δ. Αλιάρτου, όπου το «χαράτσι της ΔΕΗ, υπολογισμένο με τις νέες τιμές ζώνης, ήρθε αυξημένο σε σχέση με την πρώτη φορά, όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΣΕΙΡΙΟ, ο δήμαρχος Γ. Ντασιώτης
Οι πολίτες της Βοιωτίας υποστηρίζουν ότι «εν κρυπτώ» οι δήμοι, αύξησαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία απολύτως ειδοποίηση την τιμή της ζώνης, που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων.
Έτσι απεστάλησαν στη ΔΕΗ νέες καταστάσεις με αναπροσαρμοσμένες τιμές, ακόμα και σε χωριά ή οικισμούς, που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Πάντως ο δήμαρχος Αλιάρτου Γ. Ντασιώτης με ανακοίνωση του υποστηρίζει υποστηρίζει ότι ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη, ενώ έχει αναθέσει στον Νομικό Σύμβουλο του, την διερεύνηση της δυνατότητας νομικής προσβολής των τιμών αντικειμενικών αξιών στα όρια του Δήμου επειδή τις θεωρεί υψηλές...........
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Σχετικά με ερωτήματα που τίθενται από Δημότες ,για την καταγραφή των τιμών ζώνης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανακοινώνονται τα εξής:
1. Οι τιμές ζώνης ακινήτων καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Δήμο.
2. Το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε (Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), με την εγκύκλιο ΠΟΛ1251/20-12-2011, κάλεσε τους Δήμους να διορθώσουν τις τιμές ζώνης, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών. Οι Δήμοι ως εκ τούτου ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να καταγράψουν τις ισχύουσες τιμές.
3. Οι Δήμοι όλης της χώρας, είναι αρμόδιοι μόνο για τη διόρθωση των λαθών που αφορούν στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, στους οποίους προσέρχονται οι δημότες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προκειμένου να τα διορθώσουν. Επιπλέον, οι Δήμοι ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του Ν.2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.
4. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. ο οποίος ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης.
5. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο και διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.
6. Η Δημοτική Αρχή ,ταυτόχρονα με την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε διατύπωσε την αντίθεσή της αποστέλλοντας εξώδικο στην ΔΕΗ (30-11-2011) και δήλωσε αλληλέγγυα προς τους Δημότες που πλήττονται ανελέητα από την φοροεισπρακτική επιδρομή.
7. Ομοίως μετά την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καταγραφή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, έχει αναθέσει στον Νομικό Σύμβουλο ,την διερεύνηση της δυνατότητας νομικής προσβολής των τιμών αντικειμενικών αξιών στα όρια του Δήμου επειδή τις θεωρεί υψηλές.
Τέλος ενημερώνουμε τους Δημότες ότι οποιαδήποτε πληροφόρηση επιθυμούν μπορούν να την λαμβάνουν, μαζί με τα σχετικά έγγραφα, από τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και τους αρμόδιους αιρετούς εκπροσώπους.

siriosfm