Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται εδώ και ένα 15νθημερο, σε μία κρίσιμη, δηλαδή, περίοδο σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Μανούσου Βολουδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών, που μέχρι τότε εφήρμοζαν στις μεταξύ τους σχέσεις τη λαϊκή παροιμία «μακριά κι αγαπημένοι», ξεκίνησε όταν λίγο πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου έφθασαν πληροφορίες στο γραφείο του υπουργού ότι ο υφυπουργός του είχε ενημερώσει το Μαξίμου και προσωπικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι οι χειρισμοί του Α. Μανιτάκη στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι, εκφράζοντας φόβους ότι οι συνομιλίες με την τρόικα στο συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να προχωρήσουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε προς τον Α. Σαμαρά ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τον Α. Μανιτάκη να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι το αποτέλεσμα με τους επίορκους, ακατάλληλους κ.λπ. αναμένεται να είναι από αμφίβολο έως πενιχρό. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη συγκεκριμένη ενημέρωση είχε υπόψη του ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε στην «Καθημερινή της Κυριακής» (14.10.12) ότι «δεν μπορούμε να υπερχρεωνόμαστε, να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενώ κρατάμε υπεράριθμους και ακατάλληλους στο Δημόσιο, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευθεί η ανεργία»,στέλνοντας μήνυμα και στον υπουργό του.
Το «γάντι» που έριξε ο Μ. Βολουδάκης (αλλά και ο Πρωθυπουργός) το σήκωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας της συνέντευξης Σαμαρά, ο Α. Μανιτάκης, όταν μετά τη συνάντησή του με την τρόικα -η οποία παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα τις προηγούμενες ημέρες από του συνεργάτες- ζήτησε πειστική πρόταση για 15.000 αποχωρήσεις δημόσιων υπαλλήλων εντός του 2012, ερωτηθείς τι προτιμά μειώσεις μισθών ή απολύσεις, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και για τη θέση του στο υπουργείο: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει», είπε. Ζήτησε, δε, από τους δημοσιογράφους να «κάνουν λίγο υπομονή» , γιατί «τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Βεβαίως, μετά το θόρυβο που προξένησε η συγκεκριμένη δήλωσή του, η οποία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και στην Αγίου Κωνσταντίνου (όπου τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ), οι συνεργάτες του έτρεξαν (με καθυστέρηση μιας ημέρας, είναι αλήθεια) να σβήσουν τη φωτιά διαβεβαιώνοντας ότι «ο υπουργός δεν παραιτείται». Ωστόσο, «το κακό είχε ήδη γίνει».
40% υψηλότερες χρεώσεις το κινητό Βολουδάκη
Η «επίθεση» Βολουδάκη δεν έμεινε όμως αναπάντητη από τον υπουργό. Την ώρα που οι συνεργάτες του διαψεύδουν τα περί παραίτησής του (15.10.12), φθάνει στη Βουλή η απάντηση του υπουργού σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη για τα κινητά τηλέφωνα στα υπουργεία και ειδικότερα στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία δημοσιοποιείται την επομένη (Τρίτη 16.10). Τι προκύπτει από αυτή: Ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το γραφείο του υπουργού στη Βουλή εν αγνοία του υφυπουργού, ο Αντώνης Μανιτάκης τον Αύγουστο έκανε λογαριασμό 149,62 ευρώ, ενώ ο λογαριασμός του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη έφτασε τα 256,65 ευρώ. Δηλαδή, ο υφυπουργός εμφανίζεται να έχει λογαριασμό 42% υψηλότερο από αυτόν του υπουργού του.
Όταν διαβάζει τα δημοσιεύματα ο Μ. Βολουδάκης γίνεται έξαλλος και, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνεί με τον υπουργό και του μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκειά του, χωρίς να λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση.
Ωστόσο, η «αντεπίθεση» κατά του υφυπουργού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Έξι ημέρες αργότερα (τη Δευτέρα 22.10.2012) με απόφασή του ο Α. Μανιτάκης ανακαλεί τη χορήγηση κινητών τηλεφώνων στους ειδικούς συμβούλους του υπουργείου λόγω«μείωσης του κόστους των επικοινωνιών» και εγκρίνει νέα με χαμηλότερο όριο, πάλι, χωρίς να ενημερώσει τον Μ. Βολουδάκη. Ο υφυπουργός διαβάζει πάλι την απόφαση του υπουργού του σε δημοσιεύματα και επικοινωνεί εκ νέου μαζί του, ρωτώντας τον για ποιο λόγο δεν τον ενημέρωσε ώστε να μπει χαμηλότερο όριο και στους δικούς του συνεργάτες. Πάλι δεν παίρνει ουσιαστική απάντηση. Οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί διά παντός...